4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Între ieri și azi: Luna Cadourilor

.

HomeActualitateÎntre ieri și azi: Luna Cadourilor

Cu frig, uneori fără pic de nea, caldă sau geroasă, Decembrie cu promoraca din vrsurile lui Bacovia, ne adună prin case. Țăranul o ia ca drept zăbavă, intrând în post, pregătindu-se de geneză. Până în Ajun. Atunci turta cu jolfă, șoricii, piftia, cozonacii, îmbogățesc masa de Crăciun, după ce sub brad se defac cadourile și se ascultă colinde. La oraș sunt alte preocupări. Sau erau. Orășelul copiilor, patinoare, brazi împodobiți, concerte, colinde cu vedete, globuri și stele. Urșii, și caprele cu blană din hârtie creponată, buhaiul din piele de căine tăbăcită, făcut să-și dea duhul, dacă mănunchiul din fire smulse din coada unei iepe pișărcoase nu era muiat în borș proaspăt. Să huruie! Oricum tinerii mascați, anonimi, umblau de pe la mijlocul lunii prin cartierele orașului.

Denumirea populară a lunii Decembrie vine de la Sfântul Andrei (Undrea sau Andrea), sărbătorit pe 30 Noiembrie. Dar și de la latinesul decem-zece, fiind a zecea lună din an, în calendarul roman.În fapt, avem două luni pe an, menite cadourilor. Cea de mărțișor, 01 03, și ziua de 8, dedicată femeilor. Două zile modeste totuși. Se mizează mai mult pe daruri cu valoare simbolică. Gestul compensează sau completează afecțiunea. Contează și cât costă la buzunar. Un pupic, o mângâiere, le acoperă pe toate. Decembrie vine însă cu umblatul la teșcherea, sau la micuța poșetă, unde e tot pus să vorbească în patru cifre, cardul. Întâi vine Moș Neculai. Fix pe 6 decembrie! Nu contează în ce zi pică. Ciorăpei atârnați în cuier, ghetuțe lustruite, cârje din zahăr ars și nuielușe simbolice. Că am fost, că nu am fost cuminți, moșul vine și ne îndeamnă să fim iertători. Buni și darnici cu cei de lângă noi. Și dacă avem conștiință, și vreu-n bâzoi pus pe invidie, să nu aruncăm cu piatra.

Urmează bradul și cadourile, plata unui Moș Crăciun cu barbă originală, festinul în familie unde nu se face economie la rețete. Petrecerea de Revelion pe o plajă însorită sau la schi, mai la îndemână și mai ieftinină în carantină acum, în Austria. Am dreptate că este luna cea mai scumpă din an? Din toate punctele de vedere, dacă ai prins-o, sau nu ai de unde, în buget. Tot vine!

 

 

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri