Între Germania și SUA

1

Spuneam, zilele trecute, că România riscă să ajungă câmp de luptă între interesele americane și cele germane. Vizita președintelui Iohannis la Washington se înscrie în acest punct de vedere, pentru că, din punct de vedere geopolitic, România și Polonia sunt singurele țări pe care SUA pot conta pentru a-și păstra capul de pod în Europa și a-și proiecta forța către Rusia și Orientul Mijlociu.

Este posibil ca Iohannis să vină din America atât cu o listă de cumpărături dictată de complexul militaro-industrial, dar și cu niște directive vizavi de politica internă a țării. Americanii vor o Românie stabilă politic și au nevoie de pacificarea luptelor dintre diferitele facțiuni care trag de Putere.

Pe de altă parte, germanii, care au relații excelente de afaceri cu rușii, în ciuda sancțiunilor impuse de americani, ar vrea să-i scoată definitiv din Europa pe aceștia pentru ca UE să rămână o afacere exclusiv germană. Prin urmare, nu au nici un interes ca americanii să rămână bine ancorați în vreo țara europeană, fie ea și din est.

Ce înseamnă aceste lucruri pentru noi, românii? Înseamnă că va reizbucni vânzoleala. Vor reizbucni luptele politice, eventual purtate în stradă, cu cetățeni #rezistenți, cu fake-news-uri pe rețelele sociale și așa mai departe.

Evident, nu trebuie să ne facem iluzii: cam fiecare partid și fiecare instituție a statului sau chiar și ONG găzduiesc agenți de influență care servesc interese străine. Nu inventăm noi apa caldă; la noi doar se vede mai bine-pentru cine este dispus să observe-că agenda internă este stabilită în exterior și că luptele pentru “statul de drept”, “anticorupție”, “democrație” etc., sunt doar pretexte pentru ca ăia care sunt plătiți de unii să se încaiere cu ceilalți, care sunt plătiți de alții.

Nimic nou sub soare!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Păi şi ce-i nou în asta cu agenda? De la moartea lui Decebal încoace nu ne mai apaține pixul cu care se notează-n ea. Suntem ..lifricii Evropei la intersecția geostrategică a celor 2 mari puteri momentane ale lumii…deci n-avem nicio şansă-n 18 milioane câți suntem ca neam să nu purtăm lesă; doar că pe ruşi i-am avut peste noi şi ăia ne-au pus şi botniță chiar. Totuşi, atât vest-europenii cât şi americanii -pur şi simplu ca oameni- sunt mult mai uşor de suportat (că de aia 5 milioane dintre noi “băgăm” miliarde de € şi £ în Ro trimise de aici, din vest şi nu ruble) decât sălbaticii din est…tot ce-i din Asia e puturos: balaurii noştri, muslimii, iobagul slav şi lista continuă până la japonezi.

LĂSAȚI UN MESAJ