Zeci de tineri din diverse localitati din judet s-au inscris la cursurile de pregatire in domeniul agricol organizate de Camera Agricola Bacau. Astfel, in prezent, se afla in derulare un astfel de curs destinat celor care vor sa dezvolte abilitati in meseria de lucrator in culturi vegetale. „Avem 28 de cursanti inscrisi la acest curs care se deruleaza pe diferite module. Acestia vor invata despre tot ce inseamna culturi vegetale, de la legume, vita de vie, pâna la pomicultura, cultura mare, chiar floricultura etc.

E drept ca, fiind toate aceste module, volumul de predare este foarte mare. De aceea, cursantii trebuie sa fie foarte atenti la toate informatiile, desi e clar ca ei au deja o orientare spre un anumit domeniu in care vor sa aplice in viitor.

In plus, cursul având competente in aproape toate ramurile agriculturii, diploma pe care o vor primi va putea fi folosita inclusiv pentru a putea accesa proiecte cu finantare europeana”, a declarat Florin Acatrinei, doctor in pomicultura, angajat al Camerei Agricole Bacau. Interesant este ca la acest curs s-au inscris tineri din aproape toate partile judetului, care vor sa dezvolte diferite afaceri in agricultura.

PUBLICITATE

„Ma intereseaza infiintarea unei plantatii de catina in zona Damienesti, pe o suprafata de 14 hectare, si am venit sa aflu mai multe de la lectorii de aici”, ne-a spus Marius Blajut, de 33 de ani, din Bacau. La fel de interesant este ca, printre cursanti, se numara multi tineri care s-au intors de la munca in strainatate. Este si cazul lui Florin Sava, de 33 de ani, care a lucrat timp de 12 ani in Spania, in vânzari, dupa ce inainte a fost angajat la CPL un timp scurt. Marturiseste ca, desi a copilarit in zona Margineni, nu a pus niciodata mâna pe o sapa. Abia acum a inteles ca agricultura este un domeniu al prezentului si al viitorului.

„Initial, am aflat din ziarul «Desteptarea» despre un tânar din Buhusi care, la fel, s-a apucat de agricultura si a urmat un astfel de curs. Eu, abia anul trecut am dat prima data cu sapa, la o matusa de-a mea care e plecata in Italia si mi-a lasat in grija o gospodarie de la Gârleni. Am reusit sa incropesc acolo un soi de gradina cu de toate si vreau sa va zic ca, asa nepriceputi cum eram, ne-a iesit toate mai bine ca la altii. Ceapa si rosiile s-au manat toate la vecini, iar la noi sunt de toata frumusetea. Si nici macar nu le-am stropit cu ceva.

Am facut insolatie, bataturi, de toate, dar asa nu se poate, trebuie sa te mecanizezi cumva”, explica tânarul Florin Sava. Cristina Mihalea Bujor este un alt cursant, are 33 de ani si a studiat matematica-fizica in România, dar a decis sa lucreze o vreme in Spania, in domeniul vânzarilor, la o multinationala.

„Vreau sa infiintez niste solarii in zona Buhoci si am studiat despre pomicultura, legumicultura, cereale etc. Iar, acest curs ma ajuta sa ma decid ce afacere in agricultura voi demara”, spune Cristina Mihalea Bujor. Cursul a fost demarat in urma cu o luna si jumatate si urmeaza a se incheia in data de 8 august, prin sustinerea unui test grila.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ