Mai multe persoane care afisasera steaguri cu simbolul protestului impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana au fost retinute, duminica, dupa terminarea manifestatiilor de 1 decembrie.

Interventia jandarmilor, circa 20-30, s-a facut dupa ce câtiva tineri, refugiati pe terasa Casei de Cultura, au afisat un banner pe care scria “Adevarata Românie se afla in strada, nu la microfon”, aluzie la protestele fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Conflictul dintre persoanele respective si jandarmi incepuse chiar inainte de deschiderea manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala.

poza1
FOTO: Daniel Babei

Atunci, mai multe echipaje de jandarmi au determinat pe cei câtiva cetateni cu insemne ale misctarii “Uniti. Salvam”, prin amenintari, sa le dea jos si sa strânga steagurile pe care era pictata frunza-simbol a protestelor fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Mai multi cetateni, revoltati de actiunile de intimidare ale jandarmilor s-au strâns, dupa interventia acestora, si i-au apostrofat.

Un barbat s-a imbrâncit cu câtiva jandarmi iar o femeie s-a intrebat, retoric, daca nu cumva a devenit ilegala arborarea drapelului national.