28 aprilie 2024
EconomieIntermediarii dubleaza pretul lemnului de foc

Intermediarii dubleaza pretul lemnului de foc

Printre altele multe preocupari, lumea rurala a Bacaului se afla in plina aprovizionare cu lemne de foc pentru iarna ce va sa vina. Si despre care deja s-a dus vestea ca va fi foarte grea, cu geruri de pâna la – 40 grade.

Lemne de foc se gasesc mai pe toate drumurile, dar preturile sunt foarte diferite de la vânzator la vânzator, pentru ca intermediarii fac legea si in acest domeniu. Cel mai ieftin si mai sigur, mai ales ca e o afacere legala, este aprovizionarea cu lemne de la Romsilva.

Regia detine depozite la aproape fiecare ocol silvic din judet, adica in aproape fiecare comuna. Teoretic, omul trebuie sa isi gaseasca un mijloc de transport si sa isi aduca in batatura lemnele de la Romsilva, marcate corespunzator, pentru ca astfel iese mult mai ieftin decât daca apeleaza la intermediari.



“Regia vinde lemne la drum auto, la preturi de 100-110 lei/mc, iar in depozitele de la ocoalele silvice cu 140 lei/mc. Se mai gasesc lemne si la agentii economici, dar la ei preturile sunt mult mai mari. Ca o parere personala, autoritatile locale ar trebui sa se organizeze pe zone, care sa aiba propriile depozite, ca sa ii elimine pe acesti intermediari, care pun adaosuri care dubleaza sau sporesc si mai mult preturile lemnului.”
Viorel Ghelasa, directorul Romsilva Bacau

Astfel, o caruta de lemne, care are cam doi metri cubi, ajunge sa coste la intermediari cinci milioane de lei, pe când de la Romsilva poate fi cumparata cu 2 – 2,8 milioane de lei vechi. Cum o gaspodarie are nevoie pentru o iarna cam de doua – trei carute de lemne, diferenta de pret se simte greu in buzunar.

Proprietarii de padure nu sunt neaparat niste favorizati ai soartei, dat fiind ca legea le da voie sa taie foarte putin, adica un metru cub pe an, pe hectar. Insa legea este de cele mai multe ori lasata la spate, iar defrisarile masive din padurile proprietate personala sunt dovada in acest sens. De altfel, Bacaul se numara printre judetele în care anul trecut s-au facut cele mai mari defrisari din tara. Este vorba depre judetele si cele mai bogate in astfel de resurse, iar aproape 50 la suta din ceea ce s-a recoltat anul trecut provine din zona de Nord Est.

Indiferent de sursa de aprovizionare, locuitorii judetului care se incalzesc cu sobe nu ar trebui sa aiba probleme. “Lumea se aprovizioneaza mai ales de la Ocolul Silvic, dar mai apeleaza si la carutasi, care vând cu cinci milioane caruta de doi metri”, spune Lucian Cheta, primarul din Racaciuni.

“Ocolul Silvic este baza de aprovizionare la noi in comuna, dar uneori cumpara si de la agentii economici, mai ales cei care nu au mijloc de transport. Cei mai saraci vor primi si ajutoare financiare pentru incalzire si asteptam solicitarile lor”, a spus Adrian Ovidiu Ivanciu, primarul din Rachitoasa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri