25 aprilie 2024
ActualitateÎntâlnire de afaceri româno-ungară

Întâlnire de afaceri româno-ungară

O delegație economică din Ungaria s-a aflat, zilele trecute, în vizită, în Bacău, la invitația făcută de Camera de Comerț și Industrie din localitate. Din delegație au făcut parte Lázár Zoltán, atașatul economic al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Gyöngyvér Deak, din partea Casei Naționale de Comerț din Ungaria (MNKH), Dancsó János, un cunoscut întreprinzător din industria lemnului din statul vecin, adânc implicat în educarea tinerilor în meșteșugurile tradiționale maghiare, precum și alți oameni de afaceri ș.a.

Oaspeții străini s-au întâlnit cu șefii CCI Bacău, cu reprezentanții mediului de afaceri băcăuan, primari din județ și reprezentanți ai unor instituții băcăuane. „Personal, mă aflu pentru prima dată în Bacău, iar prin vizita noastră am dorit, în primul rând, să ne cunoaștem mai bine unul pe celălalt. Totodată, vrem să aflați mai exact ce reprezintă Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc și ce posibilități poate să ofere acesta în vederea dezvoltării colaborării firmelor din Ungaria cu cele din zona dumneavoastră”, a declarat Lázár Zoltán.

Pentru început, Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bacău, a făcut o scurtă radiografie a județului, insistând pe principalele resurse oferite de economia Bacăului. La rândul lor, reprezentanții Casei Naționale de Comerț din Ungaria – MNKH au prezentat repere din activitatea organizației maghiare.



„MNKH este, de fapt, o rețea globală fondată de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, care numără aproape 50 de birouri pe patru continente, 22 de birouri regionale în bazinul Carpatic – de la Cracovia până în Sf. Gheorghe – ceea cea arată ce sprijin imens putem oferi firmelor care vor să-și internaționalizeze afacerile”, a subliniat Gyöngyvér Deak, reprezentantul biroului teritorial al MNKH din Sf. Gheorghe. Reținem, așadar, din oferta maghiară posibilitatea exportării de produse din agricultură și industria alimentară (miere, vin, pălincă, boia, paste, carne și preparate din carne, conserve, ulei de floarea soarelui etc), industria ușoară, IT și comunicații, dar și din zona sănătății și a biotehnologiei etc.

Din partea română, la întâlnire au participat reprezentanții unor firme etalon din județ – Grupul Agricola Bacău (agricultură și industrie alimentară), Holzindustrie Schweighofer Baco din Comănești (industria lemnului), WMW -fosta IMU – industria grea, alături de firme aflate în plină dezvoltare – Luxartim Onești, Agricultorul Bârsănești, Xilopal și RGS Company din Comănești sau Apium Corporation Mărgineni. Un punct important al întâlnirii l-au reprezentat discuțiile pe marginea dezvoltării învățământului profesional dual, în contextul actual extrem de sensibil în care numeroși tineri din toată țara care au terminat studiile liceale în unitățile tehnice nu reușesc să pătrundă pe piața muncii.

„Statul român nu înțelege să sprijine în mod real acest sistem educațional. Să le dea facilități firmelor care participă la acest sistem! De patru ani tot insistăm pe învățământul dual și…nimic. Or, ca să funcționeze, așa cum se întâmplă în Vest, mai întâi trebuie să creăm condițiile: să modificăm Legea Învățământului, să modificăm Codul Fiscal, Codul Muncii, Legea Camerelor de Comerț, Legea societăților comerciale etc. Într-adevăr, marile firme pot să rezolve, punctual, problema, pentru că ele au putere financiară ca să o facă. În rest, sistemul este…șchiop. Păi, statul ungar investește 1.000 de euro…pe lună pentru fiecare participant la învățământul dual din școlile profesionale, obligând, apoi, elevul să rămână 8 ani la fabrică.

La noi, de ce nu se poate face asta?”, s-a întrebat retoric Doru Simovici, președintele Camerei de comerț Bacău. „Primul pas pe care l-am făcut ca inspector general este ca, la nivelul claselor a IX, să propun clase de profiul tehnic în procent de 58%. E drept că avem vârfuri la mate-info bilingv, dar reușim cu greu să integrăm elevii din colegiile tehnice. De aceea, cred că avem nevoie de sprijinul mediului de afaceri, după modelul învățământului dual din Vest”, a punctat Florin Lazăr, inspector școlar general la ISJ Bacău, prezent la întâlnire.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri