In anul 2012, municipalitatea intentiona sa ia din banci pâna la 150 milioane de lei. Desi anuntul a fost publicat pe site-urile de licitatii, nici o banca nu s-a aratat dispusa sa imprumute Primaria Bacau cu o astfel de suma. Ulterior, suma s-a „redus” la 60 milioane de lei. Din 2012 pâna in prezent, destinatia banilor s-a shimbat de nenumarate ori, ultima data la sedinta de vineri, 18 martie. Primaria va lua bani din banca pentru a termina Insula de Agrement si strada Milcov.

Creditul de 60 de milioane de lei a fost contractat in urma cu patru ani pentru finalizarea Spitalului Municipal, la care gradul de realizare a lucrarilor era de 70 la suta, pentru modernizarea Insulei de Agrement (cost estimat 33 milioane lei), proiect inceput abia in 2015, construirea Salii Polivalente (care nu s-a realizat nici acum), reabilitari termice de blocuri – suma previzonata a se cheltui pentru toate aceste obiective fiind de 27 milioane de lei. La momentul aprobarii, iulie 2012, creditul avea o perioada de trageri de pâna la 4 ani.

 

PUBLICITATE

In 2013, obiectivele si sumele au fost modificate. Costurile pentru insula au scazut de la 33 milioane de lei la 15 milioane si au crescut sumele pentru celelalte obiective de la 27 milioane de lei la 45.
In iulie 2014, lista de investitii este cu totul alta. Costul pentru insula ramâne acelasi – 15 milioane de lei, apare modernizarea Stadionului Municipal – 11,5 milioane de lei, construirea spitalului 10,5 milioane de lei, investitii la CET – 9 milioane de lei, reabilitare blocuri – 5 milioane de lei, modernizarea aeroportului – 3,5 milioane de lei, grupul de cogenerare – 2 milioane de lei, supratraversare pârâu Trebes – 1,1 milioane de lei, modernizarea pistei de atletism – 1 milion de lei alte investitii pe apa si constructia strazii Muscatelor – pâna la 120 de mii de lei.

Numai aceasta ultima investitie trecuta in contul acestui credit, realizarea strazii Muscatelor, este o minciuna. Un articol publicat in cotidianul nostru in septembrie 2015, „Pe strada Muscatelor infloresc doar promisiunile”, va arata ca nici la acest moment strada nu a trecut de stadiul de balast. Mai mult, intr-un raspuns remis locuitorilor de pe aceasta strada li s-a promis ca in iulie 2015, la rectificarea de buget, se va aproba suma necesara si vor incepe lucrarile. Nu s-a intâmplat. Intre timp, proiectul facut in 2008 nu mai este bun, asadar, cel mai probabil, tot procesul se va relua integral.
Daca la insula lucrarile au inceput, la multi ani distanta de primele promisiuni, la spital inca este lacatul pus. Mai mult, nici acum autoritatile nu au intrat in posesia bunului lor si a restului de executat, adica a proiectului si au intreprins demersuri pentru a lua avocati foarte buni care sa le reprezinte interesele in instanta in acest caz.

In 2014, a cincea modificare a aceleiasi hotarâri aduce din nou Sala polivalenta pe lista de investitii cu 2 milioane de lei alocati, iar pentru spital se aloca 24 milioane de lei.

Gheorghe Huluta: „Când am fost seriosi?”

Ultima modificare a hotarârii initiale a avut loc vineri, 18 martie, la sedinta Consiliului Local. In semn de protest fata de proiectele nefinalizate, consilierii Dan Jitariu (independent) si Elena Cosma (UNPR) au parasit sala de sedinte. „In primul rând, aceasta sedinta trebuia anuntata cu trei zile inainte, nu erau motive pentru sedinta de indata. Dar, dincolo de acest aspect, v-ati batut joc de proiectele cu bani europeni si acum vreti sa impovarati din nou bacauanii. Nu sunt de acord si in semn de protest voi parasi sedinta”, a declarat Dan Jitariu. Modelul sau a fost urmat de Elena Cosma. „Nu se modifica nimic, creditul a fost luat in 2012”, s-au grabit sa motiveze cei din executiv. Nemultumit a fost si Gheorghe Huluta (UNPR). „Acest imprumut naste multe semne de intrebare. Din 2012 si pâna acum, s-a modificat aceasta hotarâre de cinci ori. Daca banii s-au luat, unde s-au dus? Ce s-a realizat? La inceput au aparut anumite sume, apoi au fost modificate. Când am fost seriosi? Atunci sau acum?”, a intrebat Huluta. Leonard Padureanu, administrator public, a raspuns. „Structura creditului s-a schimbat in functie de necesitatile de investitii. Când am avut protocolul de colaborare cu Consiliul Judetean am pus bani pentru modernizarea aeroportului, când s-a reziliat, am scos suma. Ce a ramas se va duce la finalizarea proiectelor europene incepute.”

Potrivit proiectului abia aprobat, noua lista de investitii este:

modernizare insula – 34 milioane de lei (de la 15 initial)
construire spital – 10 milioane de lei
reabilitare termica 13 blocuri – 2,8 milioane de lei
supratraversare pârâu Trebes – 1,1 milioane de lei
reparatii capitale pe termoficare – 9 milioane de lei
reabilitare Il. Caragiale – Milcov – 3 milioane de lei.

Aparitia acestei sume pentru finalizarea lucrarilor pe santierul de pe Milcov este cel putin interesanta, mai ales ca executivul a sustinut tot timpul ca bani ar exista in bugetul local. De fapt, acum, suma va proveni din acest credit.

„Din cele 60 de milioane contractate in 2012, am consumat numai 14,5 milioane. Nu vrem sa impovaram bugetul. La acest moment, gradul de indatorare este de 16 la suta, din 30 la suta posibil.”
Leonard Padureanu, administrator public

Intre anii 2006 – 2010, Primaria a luat trei imprumuturi si un credit obligatar. In 2006, suma impumutata a fost de 30 milioane de euro: 5 milioane euro pentru depozitul de deseuri si un credit obligatar de 25 milioane euro. In 2009, imprumutul a fost de aproape 20 milioane de euro, iar pâna in 2010 datoria a crescut cu inca pe atât pâna la un maxim de circa 81 milioane de lei.

Cele aproximativ 60 de milioane de euro luate in acest interval de timp 2006-2010 inseamna, in lei, 240 milioane. Toate imprumuturile au fost girate de consilieri si au vizat investitii precum blocuri pentru tineri, reabilitari termice, constructia unui centru de agrement in padurea Tamasi, pasajul subteran, constructia Spitalului Municipal si a Insulei de Agrement. Doar unele dintre ele au fost realizate, iar altele s-au facut cu fonduri din alte surse. Toate creditele s-au facut pe perioade lungi de timp si cu dobânzi pe masura. Numai pentru creditele din 2010 dobânzile, ratele si comisioanele au fost insumat 20 milioane de lei.

Pentru a sustine Thermoenergy in sezonul de iarna 2015-2016, executivul primariei a luat si un imprumut de la Trezoreria statului, intr-o valoare deloc neglijabila, 16 milioane de lei. Imprumutul s-a luat la o dobânda fixa si cu posibilitatea de rambursare de pâna la 20 de ani. Consilierii au aprobat decizia in noiembrie anul trecut.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. “La omul sarac nici boii nu-i trag”. Domnul primar se lauda ca sunt bani si se acopera toate proiectele din fonduri proprii. Dupa ce primaria a pierdut banii pusi la dispozitie de UE acum trebuie sa ne imprumutam noi cetatenii municipiului pt sumele pierdute de incompetent. Pe cand o lege a raspunderii functionarului public(primarului) cu sanctiuni financiare directe pt pierderile aduse comunitatii locale? In iunie daca nu-s finalizate proiectele platim fiecare banut noi si nu primarul impreuna cu toti consilierii sai cu care a condus Bacaul.O conducere dezastruoasa-la noi Bacaul ACASA.

  2. Păi ce să ceri PNL Bacău, cel mai corupt partid din județ . A surclasat demult PSD-ul. Iar despre GAȘCA mafiotă STAVARACHE, ABABEI, BÎRZU, LUCHIAN, niște DEMAGOGI și AROGANȚI, ce să le ceri??? Treziți-vă cetățeni ai Bacăului!!! I-a mai luat cu ei și pe GOLANII din PDL, care au distrus țara. Au cei mai mulți turnători la SERVICII și MILIȚIE ( pardon POLIȚIE).

LĂSAȚI UN MESAJ