28 martie 2024
EconomieInstituțiile de creditare, călcate de Protecția Consumatorilor

-amenzi de 30.000 lei aplicate pentru abuzurile din contractele de împrumut

Instituțiile de creditare, călcate de Protecția Consumatorilor

Contractarea unui credit poate deveni o problemă destul de neplăcută, mai ales dacă, la semnarea contractului, nu acorzi o minimă atenție prevederilor incluse în acesta. Se întâmplă mai ales la creditele oferite de aşa numitele Instituţii Financiare Nebancare – IFN-uri, care în majoritatea cazurilor ascund surprize mari pentru cei care ajung să aibă de a face cu acestea. Vorbim aici de veritabile „ţepe”, în condițiile în care contractele includ condiții ascunse.

Unii băcăuani care s-au fript cu băncile și-au căutat dreptatea la instanțele de judecată, însă cei mai mulți, de regulă cei cu resurse financiare limitate, s-au plâns Protecției Consumatorilor, instituție de control abilitată să verifice legalitatea contractelor de împrumut.

În acest context, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău a desfășurat, pe parcursul lunii trecute, o acțiune de verificare a prevederilor legale la încheierea contractelor de credit cu sau fără ipotecă de către instituțiile financiare nebancare – IFN. Controalele au fost demarate ca urmare a unei circulare trimisă în teritoriu de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor tuturor comisariatelor județene, dar și a numeroaselor plângeri depuse de băcăuani pe această tematică.



Prin urmare, au fost verificați 5 operatori economici din rândul Instituțiilor Financiare Nebancare. Cum era de așteptat, nereguli au fost constatate în mai multe contracte verificate, comisarii băcăuani fiind nevoiți să aplice două amenzi în valoare de 30.000 lei. Instituțiile de credit au fost sancționate, în principal, pentru nereguli în contractele de credit, care au dus, în unele cazuri, la impunerea unor costuri suplimentare consumatorilor.

„Au fost verificate, prin sondaj, anumite tipuri de contracte încheiate de aceste IFN-uri. Aceste instituții de credit erau obligate, conform noi legislații din domeniu, să scoată anumite prevederi din contracte care erau considerate abuzive. Or, se pare că unele IFN-uri au omis aceste detalii, ceea ce a atras sancțiuni, conform legislației în domeniu.

De exemplu, una dintre principalele deficienţe a constat în perceperea unor comisioane nelegale, și anume un cost numit daune interese în vederea acoperirii unui eventual prejudiciu”, a declarat Alin Năstasă, șeful Protecției Consumatorilor Bacău. O altă practică ilegală sancționată de comisarii Protecției Consumatorilor a fost și condiționarea clienților, la rambursarea anticipată, de achitarea unei rate neajunsă la scadență.

Din cauza unor abuzuri din contractele de împrumut, unii oameni au ajuns să returneze de câteva ori valoarea creditului, în vreme ce alții chiar şi-au pierdut bunurile cumpărate cu banii luați de la IFN-uri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri