România se afla pe antepenultimul loc din cele 35 de tari studiate in editia 2015 a Indexului european al sistemelor medicale. La capitolul rezultate ale tratamentelor ne regasim pe ultimul loc din cele 35 de tari studiate. Potrivit acestui studiu/raport oficial, România a facut insa progrese evidente in ceea priveste accesul in aceeasi zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile si timpul de asteptare la camera de garda.

Cauza situarii la subsolul acestor clasamente o constituie managementul defectuos al sistemului sanitar national asediat de birocratie, de decizii politice absurde si de tot felul de personaje apropiate Puterii care se racordeaza fericit la pârghiile infractionale care sufoca bugetul liliput al Sanatatii. Corpul nostru medical, in aplaudata sa majoritate, face uneori minuni, daca raportam rezultatele la infrastructura serviciilor medicale. Sanatatea ramâne mereu o Cenusareasa nationala, vreme in care liderii politici cu staif, familiile lor, interlopii si miliardarii de carton urmeaza tratamente medicale in spitale europene de lux.

In acest sistem si medicul de familie este departe de a fi ceea ce doreste un pacient. Cred ca exista si multi medici de familie care nu sunt confortabili cu statutul lor. Inteleg ca un medic de familie poate avea si 3 500 de asigurati.

PUBLICITATE

Ma intreb mereu: cum poate asigura un asemenea medic servicii medicale de calitate? Când se mai poate deplasa si la domiciliul celor care se afla în mare nevointa? In tarile civilizate, un medic de familie are doar câteva sute de pacienti pe care-i cunoaste/consiliaza/trateaza. Acolo, medicul de familie este un fel de duhovnic pentru trup; si nu numai.

De când n-ati mai fost la medicul de familie? Multi pacienti merg direct la specialist, într-o institutie medicala de stat sau privata, ocolindu-si medicul de familie, ca pe un jalon birocratic. Aud foarte des si expresia: ,,Merg la medicul de familie, ca sa-mi dea o trimitere la specialist!” Asadar, nu pentru un eventual tratament se merge uneori la medicul de familie. Statutul medicului de familie astfel perceput este zamislit de o legislatie care numai de interesele pacientului nu tine seama. Ca si dumneavoastră, am auzit si voci care spun că institutia medicului de familie, privita doar ca un intermediar birocratic in drumul catre specialist, ar trebui desfiintata. Eu cred c-ar trebui perfectionata, adaptata nevoilor reale ale asiguratilor.

Circula si tot felul de legende aiurea pe seama medicilor de familie, din perspectiva veniturilor salariale pe care le-ar avea. Colegii de redactie care au documentat aceste… legende spun ca unii medici de familie au venituri nete de-a dreptul jenante, in timp ce veniturile altora, care au mai multi asigurati, nu depasesc 35 de milioane vechi. Ceea ce nu-i mult, la câtă corvoada birocratica sunt condamnati. Medicul de familie ramâne inca o institutie asediata de dureri cronice si multe sperante.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. La ce bun sä mai stai la coadă după 20 de babe fără treabă acasă când poți să te duci şi singur la medicul specialist; şi aşa nu e nimic gratis. A devenit medicul de familie un fel de preot, adică treci pe la el dar nimic nu ţi se întâmplă; ba ţi se pot întâmpla multe dacă acesta o fi vreun dobitoc cu diplomă și parafă 🙂 . Cel puţin acelea de frecventează pochii se mai “aleg” cu câte vreo ceva câteodată :), dar de la vraciul de familie mai pleci şi plin de draci după atâta timp pierdut în aşteptare.

LĂSAȚI UN MESAJ