Veronica Ionescu spune ca datornicii sunt procesomani/Foto: Ramona Ionescu

Recuperarea datoriilor de la rau platnici este cea mai grea misiune a administratorilor asociatiilor de proprietari din municipiul Bacau. In conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 si a normelor de aplicare ale acesteia, toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari.

Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna. Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Legea spune ca penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intârziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

 

PUBLICITATE

Procese fara câstig de cauza

Conducerea Asociatiei de proprietari „Bicazul” spune ca de trei ani de zile se lupta in instanta pentru a recupera datoriile de la proprietarii rau platnici. Administratorul Veronica Ionescu declara ca in tot acest timp, instanta a respins penalitatile calculate in fisele datornicilor chemati sa dea socoteala in fata instantei.

Administratora spune ca duce munca de lamurire cu locatarii debitori si de multe ori, presedintele Eugen Proca merge personal la usa lor incercând medierea. „Am un locatar care a acumulat 60.000 de lei debit la asociatie. In loc sa faca eforturi pentru a-si achita debitul, el isi angajeaza avocat si invoca apel, intâmpinare etc. Am reusit in schimb sa-i punem poprire pe pensie, insa, din cei 60.000 de lei, am incasat abia 760 de lei. Penalitatile calculate de noi sunt de 0,1% pentru fiecare zi de intârziere, iar instanta ni le-a respins”, declara Veronica Ionescu, administrator la Asociatia de proprietari “Bicazul”.

Un alt caz este cel al proprietarului unui apartament de pe strada Bicaz/162A. Desi a acumulat la asociatie datorii de aproximativ 5.000 de lei, proprietarul nu plateste la asociatie decât cota indiviza, motivând ca nu locuieste permanent in apartament. Veronica Ionescu spune ca locatarul respectiv a formulat o cerere prin care solicita ca vrea sa iasa din asociatie, insa, acest lucru nu este posibil.

Penalitati acceptate partial

Probleme cu recuperarea datoriilor sunt si la Asociatia de proprietari nr. 63. Administratorul Dorina Amironesei a incercat toate metodele posibile pentru a-i determina pe locatari sa-si achite debitele. A mers la usa lor, a facut angajamente de plata, iar acolo unde nu a gasit intelegere, a trimis dosarele in instanta.

Administratorii spun ca se izbesc de tot felul de situatii in demersurile lor de a recupera datoriile de la locatari, iar uneori, acest lucru ii descurajeaza.

“In instanta am ajuns si noi cu dosare, insa, am avut surpriza sa ne fie respinse penalitatile in unele cazuri. Sunt anumiti judecatori care le resping, dar sunt si altii care le accepta. Ne-am confruntat inclusiv cu situatii in care am angajat avocat, iar instanta a decis sa reduca cheltuielile cu avocatul pe motiv ca speta era prea simpla”, spune Dorina Amironesei, administrator la Asociatia de proprietari nr. 63


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ