– sunt vizate firmele care emit facturi false, dar si cele care le folosesc

Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) debuteaza luna aceasta cu un amplu control pe linia combaterii fenomenului de utilizare a facturilor false. Inclusa in cadrul operatiunii „Apollo”, actiunea de control a inspectorilor Antifrauda va viza atât firmele care emit facturi false, cât si pe cele care utilizeaza aceste facturi.

Potrivit Antifraudei Fiscale, inregistrarea în evidentele contabile a facturilor false este o practica frauduloasa care genereaza consecinte negative atât în plan economic, cât si social. „In acest sens, inspectorii antifrauda au identificat achizitii fictive în scopul diminuarii bazei impozabile, a caror consecinta este prejudicierea bugetului general consolidat, facturi utilizate pentru justificarea unor bunuri achizitionate fara documente legale, precum si facturi utilizate pentru justificarea decontarii unor cheltuieli de catre asociati/angajati”, a subliniat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al DGAF.

 

PUBLICITATE

Tot ca practica ilegala, s-au mai constatat si achizitii fictive in scopul obtinerii de lichiditati utilizate de catre asociati/administratori la plata muncii subdeclarate/nedeclarate, in acte de coruptie etc. Combaterea acestui fenomen reprezinta una dintre prioritatile Directiei Generale Antifrauda Fiscala, iar în ultimii ani, ca urmare a eforturilor depuse, a fost înregistrata o diminuare considerabila, spun reprezentantii institutiei de control fiscal.

„În perioada de documentare, utilizând informatiile fiscale disponibile în bazele de date proprii si aplicatiile informatice de analiza, DGAF a identificat si a construit harta relationala a tuturor firmelor implicate în acest fenomen (emitenti si beneficiari care au înregistrat în evidente aceste documente). În cadrul operatiunii „Apollo”, ambele categorii vor fi supuse unor verificari amanuntite de catre inspectorii antifrauda, vor fi stabilite consecintele fiscale ale acestor practici si vor fi dispuse masurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmarire penala”, au precizat reprezentantii DGAF.

În perioada 2014-2015, peste 3.200 companii au înregistrat în contabilitate facturi de peste 44 milioane lei, figurând a fi emise de firma FE SRL. Societatea a functionat, si-a îndeplinit obligatiile declarative, însa, nu a recunoscut tranzactiile în cauza. Identitatea acesteia era, în realitate, utilizata în fals de societati din toate judetele tarii, cu obiecte de activitate variate, care au declarat achizitiile nereale catre ANAF, diminuându-si obligatiile fiscale. Majoritatea celor 3.200 de companii au înregistrat achizitii fictive si de la alte societati. Numai într-un singur caz, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de lei, doar in privinta TVA.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. La Principe piscina, terasa, club, la intrare in Magura pe DN 11, cand ajunge DGAF? Acolo sa vedeti jaf. Intra 10 se da doar un bilet, sau nu se da. La bar e la fel. Proprietarii au in sange evaziunea. Mergeti cand e aglomeratie, sambata/duminica cand e caldura mare, nu la toamna.

LĂSAȚI UN MESAJ