23 aprilie 2024
ActualitateInspectoratul Scolar Judetean - partener european in inovare si schimb de bune...

Inspectoratul Scolar Judetean – partener european in inovare si schimb de bune practici

Parteneriatului educational strategic „O abordare constructiva a predarii: teatru pedagogic creativ” din cadrul actiunii-cheie 2 (Cooperare pentru inovare si schimb de bune practici) din cadrul programului ErasmusA, a debutat in anul 2014. Proiectul este coordonat de Directoratul Provincial al Ministerului Educatiei din Sanliurfa,Turcia, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) din Bacau si Centrul de Mentenanta Regionala din Ungaria. Fiecare partener are, la rândul sau, parteneri asociati, in cazul ISJ fiind vorba despre Palatul Copiilor si Liceul cu Program Sportiv.
Odata cu inceputul anului scolar 2015-2016 o echipa formata din inspectori din cadrul ISJ Bacau si profesori de la Liceul cu Program Sportiv va participa la a doua intâlnire de lucru, in Ungaria, in localitatea Oroshaza.

Al doilea an de cooperare europeana continua astfel demersul international in vederea atingerii unor obiective precum: cunoasterea realitatii educationale din alte sisteme de invatamânt, dezvoltarea unor produse educationale de calitate, inovatoare, sustenabile, cresterea motivatiei pentru invatarea pe tot parcursul vietii a tuturor celor implicati, profesori si elevi deopotriva. Intâlnirea din Ungaria, programata sa aiba loc in perioada 10-12 septembrie a.c., va pune bazele unei analize a activitatilor si a rezultatelor din primul an de proiect, a impactului parteneriatului asupra institutiilor implicate.

Ca un review al primului an de proiect trebuie spus ca principalul obiectiv al parteneriatului este sa transforme actul de predare-invatare dintr-unul centrat pe profesor intr-unul centrat pe elev, intr-un mod constructivist, care se bazeaza pe empatie, respect pentru opinii si cooperare. Astfel, la prima intâlnire organizata in Turcia, in perioada 25-27 martie a.c., gazdele ne-au oferit exemple de bune practici pedagogice si didactice, vizite tematice la institutiile de profil din zona, care utilizeaza in procesul instructuiv-educativ metode moderne de predare, precum teatrul pedagogic.



Ca o continuare fireasca a muncii de proiect, intâlnirea de management din Ungaria isi propune sa analizeze impactul activitatilor din primul an de proiect asupra beneficiarilor directi si indirecti. Elevi de la Palatul Copiilor si din Liceul cu Program Sportiv au creat mici piese de teatru, ca rezultate ale unei abordari creative la orele de curs sau la cele practice, testând astfel efectul benefic al jocurilor de rol, care pun in valoare creativitatea, spontaneitatea, atmosfera destinsa si cooperarea. Toate aceste aspecte vor reprezenta baza viitoarelor discutii si activitati din Ungaria.

prof. Ana -Maria Rotaru, inspector scolar Programe europene, Invatamânt Particular si Alternative Educationale

„Ne dorim ca aceasta intâlnire de proiect sa contribuie la o crestere profesionala si personala a tuturor celor implicati, parteneri directi sau asociati, profesori si elevi. De asemenea, intentionam ca pe viitor sa oferim si altor institutii scolare din oras cunostintele achizitionate in urma acestor experiente, prin exemple de bune practici, sesiuni de instruire, intrucât ne dorim un procesul didactic centrat pe nevoile elevului.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general ISJ Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri