“Bon jour, monsieur Hriscou”. Francezii il descopera pe Alexandru Hriscu. Iar inotatorul bacauan descopera ca e mai bun decât francezii. Chiar la ei acasa! La 14 ani pe care ii va implini de-abia in decembrie, Alex a batut mai multe recorduri ale Frantei la categoria de vârsta 2001-2002. Si nu in orice fel de competitie, ci in cadrul Campionatului National al Frantei, la care Hriscu a participat in calitate de dublu legitimat: LPS Bacau/ Nautic Club Nimes.

Foarte probabil, Nimes va fi doar o etapa de tranzit in cariera lui Alex Hriscu. Din 2017, bacauanul ar putea ajunge la Marseille, la clubul la care este legitimat si campionul olimpic Florent Manaudou. “2017 se anunta un an important pentru mine. Si nu e vorba doar de Marseille…Urmeaza trecerea la juniori Festivalul Olimpic al Tineretului European si, mai ales, examenul de capacitate.

Pâna atunci, insa, continui sa ma bucur de ce am realizat in sezonul 2015-2016”, spune Alex. “Un sezon perfect”, adauga antrenorul sau de la LPS, profesorul Dragos Furdu.

PUBLICITATE

Lupta cu timpii

Sa parcurgem, atunci, pe repede inapoi, acest sezon perfect. Cifrele iau fata cuvintelor. 43 de medalii in 2015-2016. Sase titluri de campion national. Sase medalii internationale in Franta si in Germania. Recorduri; personale si nu numai.

“Cel mai important target atins este, evident, cel legat de timpi. De pomana câstigi titluri, daca nu progresezi. Sigur, aici lucrurile se leaga pentru ca daca nu ar fi ajuns in finala Nationalelor Frantei, nu stiu cât de repede am fi reusit acest 2.09.29 la 200 metri spate”, declara antrenorul Furdu, care tine sa sublinieze ca elevul sau este un sportiv polivalent: “Nu e specializat inca intr-o anumita proba”. Alex aproba, dar puncteaza: “Asta nu inseamna, insa, ca nu am probe favorite. Una este 200 de metri spate. Imi place, de asemenea, 100 metri fluture”.

Skateboard-ul din dulap

Daca tot am ajuns la acest capitol, haideti sa vedem ce-i mai place lui Alexandru Dragos Hriscu. De data aceasta, trebuie sa iesim din bazin. Asadar… “Pe primul plan, e fotbalul. Echipa favorita? Steaua! Saptamâna viitoare merg la meciul cu City”, spune Alex, care, din cauza programului de odihna necesar marii performante, se vede deseori nevoit sa inchida televizorul la un meci de Liga Campionilor inainte chiar de finalul primei reprize.

Tot din cauza inotului, dar din motive de siguranta, nici miuta din spatele blocului nu are consistenta: “Joc, dar mai rar”. La fel stau lucrurile si cu skateboard-ul, care zace mai mult prin dulap. Si bicicleta? “Sa o numim o bucurie de-o vara”, incearca un zâmbet inotatorul bacauan, care stie ca fara sacrificii nu exista mare performanta. Suna tocit? Ascultati atunci in continuare!

Echipa din spatele succesului

In continuare, Alex Hriscu ne spune ca, desi inotul este un sport individual, marile sale succese se construiesc in echipa. Pustiul vorbeste ca un om mare. Ba chiar mai bine decât un om mare. Vorbeste despre excelenta colaborare cu profesorul Furdu. Si cu antrenorul din Franta, Arnaud Rondan cel care intentioneaza sa-l ia cu el la Marseille.

Alex vorbeste despre importanta recuperarii dupa efort, iar aici mentioneaza aportul doctorului Lucian Dobreci. Trece la importanta gestionarii succesului, si aminteste numele psihologului sportiv Mariana Costache. Urmeaza apoi sedintele de pregatire fizica efectuate alaturi de Florin Bacau. Si nu e tot. “Fara sprijinul si intelegerea profesorilor de la Scoala «Alexandru Ioan Cuza» si, in mod special, a doamnei diriginte Tatiana Dâlcu, nu as fi reusit sa ajung aici.

In final, pe lânga recunostiinta pe care o port familiei, tin sa multumesc public unui om care m-a ajutat enorm in activitatea mea de sportiv: Dragos Benea. Ii datorez o buna parte din succesul meu”, incheie Alex Hriscu, inotatorul care, indiferent daca va ajunge sa inoate cu Manaudou, la Marseille sau cu ursii albi la Pol, va ramâne ceea ce este: un produs al Bacaului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Bravo! Il cunosc pe tatal tau un om deosebit.Se pare ca ii semeni si asta creeaza premiza ca vei ajunge departe in ceea ce ti-ai propus.Dar nu uita in final totul depinde numai de tine.Mult succes!

LĂSAȚI UN MESAJ