Chiar dacă temutul coronavirus care a băgat în criză toată lumea a blocat toate activitățile dragi sufletului nostru, arta răzbește chiar de Ziua Culturii Naționale. Astfel, Teatrul Municipal „Bacovia” vă invită să participați la evenimentele prilejuite de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la 15 ianuarie. Vineri, de la ora 17.00, în fața Teatrului Municipal „Bacovia” va avea loc un dialog între managerul Eliza Noemi Judeu și primarul municipiului Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, avându-l ca invitat pe conf.univ.dr Ioan Dănilă, despre istoria clădirii teatrului și a instituției, dialog denumit generic «Teatrul Municipal „Bacovia”, trecut-prezent-viitor. Istoria clădirii, Istoria numelui».

„Consider că ziua de 15 ianuarie 2021 este foarte importantă, mai ales că majoritatea instituțiilor de cultură din țară se pot deschide publicului. Mi s-a părut important ca de Ziua Culturii Naționale ar fi foarte bine și pentru comunitate, și pentru teatru să avem un dialog cu domnul primar despre ceea ce și-a propus să facă, mai ales în privința clădirii. În principiu dialogul va avea loc afară, în fața teatrului, dar dacă va fi foarte frig, cel mai probabil vom intra în sală”, a declarat Eliza Noemi Judeu, managerul Teatrului Municipal „Bacovia”.

De la ora 17.30, în sala mare a teatrului va avea loc lansarea oficială a proiectului cultural educațional „Ora de teatru”, un proiect care vine în sprijinul elevilor și al profesorilor din județul Bacău, cu resurse educaționale pentru școala online, și promovează lectura și o implicare activă în viața culturală a unei comunități. Vor participa actorii Teatrului Municipal „Bacovia”, implicați în derularea proiectului: Ștefan Alexiu, Bianca Babașa, Minodora Broscoi, Eduard Burghelea, Andreea Darie, Ștefan Huluba, Matei Bogdan, Simona Nica, Vlad Nicolici, Dumitru Rusu, Giuseppe Torboli. Alături de ei au fost invitați profesorii și directorii unităților de învățământ implicate în proiect.

„În proiectul «Ora de teatru» s-au înscris peste 30 de școli și colegii din Bacău și nu numai. «Ora de teatru» înseamnă că actorii noștri vor putea explica elevilor de toate vârstele, cum se recită o poezie, cum se spune un monolog, cum se ține un discurs, cum se face un spectacol de teatru. Ideea «Orei de teatru» este să creeze tineretului oportunitatea de a înțelege mai bine importanța teatrului, a lecturii, a artei actorului. Este un program educative”, a explicat Eliza Noemi Judeu.

De la ora 18.00, va avea loc lansarea cărții de poezie „Colinde pentru când nu e decembrie”, a actriței Ecaterina Elena Lupu. Debut editorial. Recită Bianca Babașa, actriță a Teatrului Municipal „Bacovia”, Eliza Noemi Judeu, actriță, manager al Teatrului Municipal „Bacovia”, Gheorghe Popa, actor, manager al Centrului de Cultură „George Apostu”. Vor prezenta Carmen Mihalache, critic de teatru, director Revista de cultură „Ateneu”, și lector univ.dr. Adrian Jicu, critic literar.

Evenimentul este cu intrare liberă. Vor respectate toate regulile impuse de normele de prevenire a infecției cu Sars-CoV-2, adică purtarea corespunzătoare a măștii de protecție și menținerea distanței.PUBLICITATE