19 mai 2024
ActualitateÎncepe vizarea carnetelor de rentier agricol

Începe vizarea carnetelor de rentier agricol

Din această lună, rentierii agricoli trebuie să-și vizeze carnetele la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bacău (APIA) Bacău. Dacă nu vor îndeplini această procedură, beneficiarii rentei riscă să rămână fără acest drept.

Proprietarii care, până la 31 decembrie 2009, și-au înstrăinat pământurile sau care, în prezent, au date terenurile în arendă, trebuie să ajungă la sediile APIA pentru a-și viza carnetele. Procedura trebuie îndeplinită fie personal, fie prin mandatar/curator/tutore. Pentru aceasta, pe lângă declarația pentru obținerea vizei anuale, beneficiarii trebuie să prezinte funcționarilor APIA, în original, atât carnetul de rentier agricol, contractul de arendare și actul de identitate al solicitantului, cât și decizia de la comisia de expertiză medicală (în cazul celor pensionaţi pe caz de boală), procura notarială care să certifice calitatea de tutore legal al rentierului agricol (dacă vizarea carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal), precum și un extras de cont pe numele rentierului agricol, unde va fi plătită renta. Angajatul APIA va trebui să verifice dacă sunt conforme copiile cu documentele originale.

Renta neîncasată poate fi solicitată timp de 3 ani



Rentierii agricoli vor încasa între 50 și 100 de euro la hectar. Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată. „Sumele vizate pe perioada pandemiei de Coronavirus pentru anii 2019 și 2020 vor fi înscrise în carnetele de rentier la data prezentării rentierilor/împuterniciților acestora pentru viza aferentă anului 2021”, au precizat reprezentanții APIA Bacău. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului.

Prin urmare, acest drept poate fi încasat de moştenitorii beneficiarului, respectând legislația în domeniu, până la data limită de 15 octombrie 2022. De reținut că toți cei care nu au reușit să intre în posesia rentei, inclusiv moștenitorii beneficiarului care a decedat, procedura de plată se poate relua în termen de până la 3 ani de la data-limită anuală de plată. Anul trecut, au fost înregistrați 226 de beneficiari ai rentei viagere agricole, fiind autorizată suma totală de 255.930,51 lei (circa 52.910 euro).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri