Activitatea crescătorilor de animale de pe Valea Slănicului Moldovei va fi din nou sărbătorită, în perioada 12-14 octombrie, la cea de a treia ediție a Festivalului produselor tradiționale ,,Răvășitul oilor”. Manifestarea este organizată de Primăria Slănic Moldova, în parteneriat cu Ferma Stâna Dacilor.

Sărbătoarea marchează încheierea ciclului pastoral prin coborârea oilor de pe munte și are loc la Ferma Stana Dacilor de pe Muntele Bolovanu. ,,Coborârea oilor din munți – spune Liana Ciurlică, proprietara Fermei ,,Stâna Dacilor” – reprezintă un prilej de bucurie pentru întreaga comunitate și este un moment care adună laolaltă localnici și turiști”.

Timp de trei zile – ne informează Primăria – vor avea loc expoziții de animale și vor putea fi admirate produse de artizanat și degustate preparate ale bucătăriei tradiționale slănicene: brânza învelită în mămăligă coaptă pe jar, mustul proaspăt, ceapa 

roșie pierdută printre șiragurile de cârnați, pastrama afumată cu grijă asezonata cu vinul roșu, dar și păstrăvul afumat. Participanții vor putea asista la un concurs de cai, vor putea vedea sculpturi făcute cu drujba și focul de tabără.

O pleiadă de artiști vor da viță acordurilo muzicii populare. Ei sunt Ansamblul Mugurașii Agășului, Ansamblul Cununa Muntelui, Ansamblul Datini Trotușene (Dofteana), Carla Stafie și Edi Bertalan (Slănic Moldova), Anda Scutelnicu, Briana Georgiana Olteanu, Silvia Ene, Petrică Vasile Popa, Petronela Radu, Valentina Lulciuc, Marian Lautenșiu, Cosmin Timofte, Lenuța Filip Cucu, Elisabeta Unguru și Mădălina Petrache.

„Această sărbătoare se adresează atât localnicilor cât și turiștilor iubitori de tradiție, care vin să cunoască obiceiurile locale și produsele naturale specifice zonei, puse la dispoziție de crescătorii 
de animale și micii producători”.
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova

Petru Done, Romulus-Dan Busnea

Alte articole