Începe procesul în cazul femeii care a murit după ce s-a infectat cu un microb în spital

    Dosarul penal deschis împotriva unui medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău – Secţia Ortopedie Traumatologie, trimis în judecată pentru ucidere din culpă, a trecut de camera preliminară.

    Iniţial, în februarie, Judecătoria Bacău a decis să restituie cauza Parchetului în vederea completării urmăririi penale şi pentru remedierea unor neregularităţi, invocate atât de către inculpat dar şi de familia victimei. Tribunalul Bacău a admis, însă, contestaţia Parchetului împotriva deciziei Judecătoriei Bacău şi a constatat legalitatea rechizitoriului. Prin urmare, s-a dispus începerea judecăţii.

    Ancheta, declanşată în baza plângerii penale formulate de fiul pacientei decedate, Florin Apostu, a vizat trei medici din SJU, de la Secţiile Ortopedie şi Boli Infecţioase. După trei ani de cercetări, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a ajuns la concluzia că doar dr. N.I. s-ar face vinovat de moartea femeii.



    E.A.(67 de ani), din Bacău, a murit în urmă cu patru ani, la două luni după ce a fost operată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. În iulie 2013, ea a ajuns la spital cu fractură de femur stâng, iar medicii au decis să o opereze pentru a-i pune o tijă metalică.

    Din acel moment, lucrurile s-au complicat. Starea de sănătate a femeii era din ce în ce mai proastă, acuza dureri abdominale, avea scaune diareice, dar cu toate acestea a fost externată. Au urmat alte două internări, confirmări prin probe de laborator că pacienta a fost infectată cu clostridium difficile toxina A/B – un microb intraspitalicesc, ba mai mult, s-a constatat că tija a migrat în sus şi s-a decis o nouă intervenţie chirurgicală.

    La a treia internare, s-a descoperit şi infecţia de la piciorul operat, cu stafilococ auriu, dar nici atunci nu s-au luat măsuri adecvate, acuză fiul femeii. De-abia când pacienta a început să delireze, iar prin bandaje curgea sânge cu puroi, s-a hotărât, la insistenţa rudelor, transferarea ei de urgenţă la Spitalul Clinic “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti.

    E.A. a ajuns la Bucureşti prea târziu, cu septicemie generalizată, a fost din nou operată, dar nu a mai putut fi salvată. Când i-au scos tija, doctorii au constatat că infecţia ajunsese la os şi că îi afectase şi organele interne.

    Autopsia medico-legală făcută la Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” – Bucureşti, confirmă că “moartea numitei E.A. a fost violentă şi s-a datorat stării toxico-septice, consecinţă a unui traumatism de membru inferior stâng, cu fractură multieschiloasă pertrohanteriană femur stâng (multiplu operată).

    Traumatismul de femur stâng a fost iniţial grav, evoluţia clinică trenantă fiind favorizată de apariţia complicaţiilor septice locale, posibil legate de actul operator sau de îngrijirile postoperatorii corespunzătoare intervenţiei chirurgicale din data de 05.07.2013 ce a fost efectuată la Spitalul Judeţean Bacău”.

    Zile întregi fără antibiotic, deşi se ştia de infecţia cu stafilococ

    Anchetatorii au dispus şi o expertiză medico-legală pentru a se stabili cauzele care au condus la decesul pacientei.

    Concluzia a fost aceea că, “cel mai probabil, migrarea tijei K montată în timpul intervenţiei chirurgicale s-a produs ca urmare a neblocării/nezăvorârii acesteia, iar infectarea cu stafilococ auriu meticilino rezistent s-a produs ca urmare a nerespectării condiţiilor de asepsie şi antisepsie, iar în cazul migrării tijei centromedulare şi a infectării focarului de fractură era indicată extragerea materialului de osteosinteză, asanarea focarului infecţios şi folosirea altui procedeu de fixare, or, medicul curant dr. N.I. a efectuat o nouă intervenţie chirurgicală procedând la evacuarea hematomului şi refacerea aceluiaşi material de osteosinteză”, se arată în rechizitoriu.

    Ancheta a scos la lumină şi alte nereguli legate de tratamentul primit de pacientă pe timpul internărilor repetate, mai precis faptul că s-a întârziat nejustificat administrarea antibioticului pentru tratarea infecţiei cu stafilococ, ceea ce ar fi dus la agravarea stării de sănătate a pacientei, precizează anchetatorii. Avocatul medicului a refuzat constant să comenteze pe marginea acestui dosar penal.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"