20 mai 2024
ActualitateÎncepe campania electorală pentru alegerile din 9 iunie

Începe campania electorală pentru alegerile din 9 iunie

Cu aproximativ o lună înainte de scrutinul din 9 iunie, vineri, 10 mai, este marcat începutul campaniei electorale în România. În conformitate cu regulile specifice, campania aduce cu sine un set de reguli stricte privind propagandă și discurs electoral.

Potrivit normelor în vigoare, este interzisă utilizarea mesajelor discriminatorii, incitarea la ură și intoleranță sau orice formă de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral Central subliniază importanța respectării acestor reguli și îndeamnă competitorii electorali să adopte un discurs echilibrat, onest și constructiv.

Mesajele politice trebuie să promoveze principiile democrației și să contribuie la crearea unui climat de integritate în desfășurarea campaniilor electorale. Birourile electorale de circumscripție sunt responsabile de monitorizarea corectitudinii desfășurării campaniei electorale și de soluționarea plângerilor legate de încălcări ale legislației electorale.



Încălcarea normelor atrage sancțiuni contravenționale sau penale, conform legii. În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale în mediul audiovizual, aceasta este reglementată de legislația specifică și de deciziile Consiliului Național al Audiovizualului.

Cu o durată de aproximativ o lună, campania electorală se va încheia sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 7.00. Alegerile din 9 iunie vor marca alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 2024.

Biroul Electoral Central a decis, miercuri, că preşedinţii Birourilor electorale de circumscripţie vor stabili ordinea de înscriere pe buletinele de vot pentru alegerile locale prin tragere la sorţi efectuată din momentul constatării rămânerii definitive a candidaturilor până cel mai târziu la data de 11 mai 2024, ora 23,59.

Potrivit BEC, ordinea rezultată va fi consemnată într-un proces-verbal.

În prima etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot sunt incluse următoarele formaţiuni politice:

a) partidele politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior;

b) organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cu reprezentare parlamentară;

c) alianţele politice şi alianţele electorale alcătuite exclusiv din partide politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi, partide politice care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior şi/sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cu reprezentare parlamentară.

În a doua etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot sunt incluse partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale care participă în alegerile locale şi care nu au fost incluse în prima etapă.

Candidaturile independente se înscriu pe buletinele de vot în patrulatere distincte, în partea finală, în ordinea înregistrării, mai precizează BEC.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri