25 aprilie 2024
EducațieÎncepe bacalaureatul. Primul hop, proba orală de Limbă română

Începe bacalaureatul. Primul hop, proba orală de Limbă română

Bacalaureatul 2019 începe de luni, 3 iunie, cu prima probă – examenul oral de Limba română. Liceenii din an terminal au finalizat deja cursurile, cu două săptămâni mai devreme decât ceilalți elevi. Examenele scrise sunt programate însă de pe 1 iulie.

Spre deosebire de colegii lor mai mari, care anul trecut au susținut probele orale ale examenului de bacalaureat în lunile de iarnă, imediat după vacanța intersemestrială, absolvenții de liceu de anul acesta intră de luni în focul probelor orale ale Bacalaureatului 2019, conform calendarului stabilit încă de la începutul anului școlar de Ministerul Educației.
• 3 – 4 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română;
• 5 – 6 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă;
• 7, 10 și 11 iunie 2019 Evaluarea Competențelor digitale.
* Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea acestei probe în zilele de 7 şi 11 iunie, precizează Ministerul Educației.
• 12 – 13 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele orale pot fi promovate numai prin simpla prezență!



La probele orale nu se dau note, ci calificative: începător, experimentat, avansat. Astfel, elevii absolvenți de liceu/colegiu care vor da probele de Limba română, competențe digitale și Limba străină, la examenul de Bacalaureat vor primi certificate de începători chiar și dacă nu știu nimic. Asta pentru că Ministerul Educației a introdus încă din 2011 acest tip de notare pentru probele orale, la fel ca în Europa. Așadar, acestea se trec doar prin simpla participare la examen. Candidații nu sunt respinși sau admiși, ci primesc aceste certificate de competențe. Cu un punctaj zero, se obține nivelul de începător și se poate merge mai departe, la probele scrise. Sunt declarați respinși doar acei elevi care refuză efectiv să răspundă la unul dintre subiecte de pe biletul extras.

Probele scrise, din iulie

• 1 iulie 2019 Limba și literatura română – examen scris;
• 2 iulie 2019 Limba și literatura maternă – examen scris;
• 3 iulie 2019 Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) – examen scris.
Examenul la Matematică este susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, de cei care au terminat filiera tehnologică și de absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională. Examenul la Istorie va fi susținut de absolvenții de la profilul uman din filiera teoretică și de cei de la toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus.
• 4 iulie 2019 Proba la alegere a profilului și specializării.
Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – absolvenții de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională; Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus.
• 8 iulie 2019 Afișarea primelor rezultate (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 16.00);
• 9 – 12 iulie 2019 Rezolvarea contestațiilor;
• 13 iulie 2019 Afișarea rezultatelor finale.

Supravegheri video și sancționarea tentativelor de fraudă

Şi în acest an, candidaţii vor fi supravegheaţi video şi audio, pentru a putea fi surprinși cei care vor încerca să copieze. Înregistrările făcute în săli vor fi verificate prin sondaj. Eliminarea din examen se va face dacă se încearcă fraudarea probei, prin folosirea de diferite mijloace (telefoane, „copiuțe”, discuții între participanți etc) ce pot ajuta candidatul la rezolvarea subiectelor. În caz de eliminare din examen, probele promovate anterior nu vor fi recunoscute, iar candidatul va repeta întregul examen, abia după alte două sesiuni. În situația în care frauda este constatată după încheierea examenului, comisia de bacalaureat poate modifica rezultatele, în sensul că respectivul candidat este considerat eliminat din examen. Dacă diploma de bacalaureat a fost completată, dar nu a fost eliberată candidatului, ea este anulată.

Taxe pentru restanțieri

La examenul de bacalaureat, candidații care provin din promoțiile anterioare, care au susținut de cel puțin două ori Bac-ul și nu au fost declarați admiși, pot relua examinările dar după ce achită 290 de lei la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Dacă sunt situații în care candidații au de susținut doar una sau mai multe probe, la care au fost declarați respinși în sesiunile anterioare, cheltuielile de reexaminare sunt mai mici.
Conform legii, elevii înscriși la învățământul liceal de stat pot susține doar de două ori examenul de absolvire a studiilor, fără taxă. Înscrierile ulterioare la examenul de bacalaureat sunt condiționate de achitarea unor taxe.

Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut toate probele de evaluare a competențelor orale și toate probele scrise, au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au cel puțin media generală 6 la probele scrise.

Calendarul Bac-ului de toamnă

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următoarea structură: 15 – 19 iulie, înscrierea candidaţilor; 26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe; 21 august – Limba şi literatura română – proba scrisă; 22 august – Limba şi literatura maternă – proba scrisă; 23 august – proba obligatorie a profilului – proba scrisă. Pe 26 august se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă, iar apoi vor fi susținute probele orale: pe 27 şi 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 29 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 30 august şi 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale. În zilele de 2 – 3 septembrie se va face evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională, iar pe 3 septembrie vor fi afişate rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 16.00). Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.

4.700
Aceasta este cifra aproximativă a numărului de candidați din acest an. Câți dintre ei vor fi exact se va ști astăzi, 31 mai, când se încheie perioada de înscrieri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri