“Se simte ca vremea a luat-o razna”, spun si taranii de pe Valea Plângerii, speriati de seceta care pârjoleste totul, si culturi, si paduri, si islazuri. “Noi am stricat clima, cu prostiile noastre. Ce e bun se pierde, dar uitati-va la buruieni, astora le merge bine!”

Nici oamenii nu mai au vlaga. Ies la munca dimineata, inainte de rasaritul soarelui, si seara, pe racoare. “E greu. Grâul a cazut jos, la pamânt, iarba e arsa, legumele s-au manat. Nimic nu s-a facut, nici strugurii nu cresc… Cel mai mult sufera rosiile si porumbul”, spune Vasile Luncanu, din Cimpeni.

“A innebunit natura!”

Schimbarea climei, care inseamna iarna fara zapada si primavara fara ploi, ii pune pe gânduri: “Am aflat despre incalzirea globala, ca doar avem si noi un televizor in casa, dar cu ce ne ajuta asta?” Sunt convinsi ca poluarea nu-i de la pet-urile pe care le-au aruncat, ei, in râpa, ci de la combinatele chimice.

“Sunt foarte ciudate manifestarile astea, marturiseste Maria Vasiliu. Copacii au avut floare, dar fructe nu sunt. Au cazut inainte de a se coace. Ba a fost foarte cald, ba s-a racit vremea, apoi iarasi a fost cald!” Cine e de vina?

“Toti cei care au taiat padurile”, dar si cei care nu i-au pedepsit, adauga ea, cu repros in glas. “La mine, toata via s-a manat, se plânge Anuta Saigiu, din Izvoru Berheciului. Se simte ca vremea a luat-o razna, dar nu sta in puterea noastra sa facem ceva! E puterea lui Dumnezeu!”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ