24 aprilie 2024
ActualitateInca un pacient cere jumatate de milion de euro de la Spitalul...

Inca un pacient cere jumatate de milion de euro de la Spitalul Judetean Bacau

Victima unui accident de masina face acuzatii grave la adresa unor medici din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau si cere in instanta despagubiri materiale si morale de peste 500.000 de euro.

Silviana B. are 25 de ani si medicii ii recomanda sa se pensioneze. Are dureri la mers, nu poate sari, alerga, nu poate face efort si depinde de tratament antiinflamator si analgezic. Nu-si poate intemeia o familie pentru ca medicii i-au interzis sa ramâna insarcinata. Dupa patru ani de la accidentul de masina care i-a distrus viata, starea ei de sanatate nu s-a ameliorat. Ar mai trebui sa faca doua operatii la coloana si una la bazin pentru care nu are bani.

“Pe 27 august 2011 am fost victima unui accident rutier grav. Am fost preluata de un echipaj SMURD si dusa de urgenta la Spitalul Judetean in stare critica, lovita la cap si cu fracturi la nivelul coloanei, plus alte leziuni. Am fost incadrata la «cod galben», urmatorul grad de cod, cel rosu fiind acordat pentru cei decedati, fapt ce evidentia starea de pericol in care ma aflam, posibilitatea agravarii starii mele de sanatate si riscul unui deces”, arata Silviana. Tânara a fost examinata clinic si apoi trimisa la Radiologie pentru alte investigatii. Ca urmare a diagnosticului primit de “fractura apofiza spinoasa C7” si “traumatism cranio-cerebral acut inchis, fara leziuni osoase post-traumatice”, Silviana a fost internata la Sectia Ortopedie a SJU.



“Aici am fost repartizata medicului C.V. care m-a consultat si a constatat urmatoarele: TCC acut inchis, edem la nivel cervical, dureri la palpare pe apofize spinoase C6 C7, ca eram in repaus la pat si faptul ca nu puteam merge, dispunând mentinere imobilizare 60 de zile cu guler cervical. In pofida faptului ca starea mea de sanatate se agravase si eram tintita la pat de dureri, acesta a refuzat sa-mi efectueze investigatii suplimentare pentru a descoperi ce imi provoaca aceasta suferinta. Aveam dureri la nivelul capului si spatelui, eram intepenita, nu puteam intoarce capul sau corpul, aveam dureri puternice la nivelul bazinului care coborau pe picioare si nu puteam merge de durere. Nu s-a tinut cont de starea mea si in data de 29 august 2011, la doar 36 de ore de la momentul impactului, medicul imi face externarea”, explica Silviana in actiunea deschisa in instanta impotriva SJU.

Pacienta crede ca s-a musamalizat accidentul rutier

“Banuiesc ca toate acestea s-au intâmplat ca urmare a faptului ca se instrumenta dosarul penal al celui care a provocat accidentul rutier. Era in interesul acestuia ca eu sa am cât mai putine zile de ingrijiri medicale pentru incadrarea juridica a faptei. Lipsa diagnosticarii mele in mod corect si externarea mea nejustificata au periclitat ancheta in dosarul penal, drept consecinta fiind solutia data in acest dosar, de neincepere a urmaririi penale a invinuitului, in conditiile in care acesta conducea baut si sub influenta unui tratament medicamentos, fapt pentru care a facut o manevra gresita si a pierdut controlul masinii, izbind cu o viteza de circa 100 km/h masina in care eram si care se deplasa regulamentar”, acuza Silviana.

Alcoolemia soferului si fracturile victimei au disparut ca prin minune

Felul in care s-a anchetat accidentul rutier ridica multe semne de intrebare. Daca in procesul verbal al politiei de cercetare la fata locului se arata ca autorul accidentul, Bogdan P., avea 0,20 mg/l alcool pur in aerul expirat, confirmat si de prima proba de sânge care a stabilit o imbibatie de 0,30 g la mie alcool in sânge, in rezolutia Parchetului Judecatoriei Bacau de scoatere de sub urmarire penala a soferului apare cea de-a doua proba de sânge in care alcoolemia este…lipsa. In aceeasi rezolutie a procurorilor, fracturile tinerei au disparut ca prin minune.

“Initial pe numele acesteia (tinerei, n.r.) s-a emis certificat medico-legal de catre SML Bacau, din care rezulta ca B. Silviana a suferit leziuni care necesita pentru vindecare 40-50 zile de ingrijiri medicale. In acest act s-a facut referire la radiografia care confirma diagnosticul din scrisoarea medicala, de fractura epifiza spinoasa C7. Ulterior, la dosarul cauzei a fost atasat buletinul de interpretare imagistica prin rezonanta magnetica emis de Clinica Chelariu din continutul caruia nu rezulta existenta vreunei fracturi de genul celei la care se face referire in actul medico-legal”, se explica in rezolutia Parchetului.

Drept urmare, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de catre o comisie de medici din cadrul SML Bacau, care a schimbat total datele problemei. Fracturile au disparut, iar perioada de ingrijiri medicale s-a redus de la 40-50 de zile la doar 3-4 zile. Astfel, soferul vinovat de accident a scapat basma curata.

A ramas cu sechele pe viata

Silviana sustine ca, prin neefectuarea investigatiilor medicale in SJU si nerecuperarea medicala de specialitate, starea ei de sanatate s-a agravat. A ramas cu afectiuni ce necesita tratament, recuperare medicala si interventii chirurgicale.

“Afectiunile de care sufar ma afecteaza din punct de vedere neurologic si ma impiedica sa desfasor activitati de rutina, imi afecteaza viata sociala si personala, intrucât am dureri la mers, nu pot sari si alerga. Când nu imi iau tratamentul, am instabilitate pe picioare, imi tremura gleznele, nu pot respira foarte bine si obosesc repede, la mers, târâi piciorul stâng, nu ma pot apleca, nu pot ridica, nu ma pot intoarce cu jumatate de corp stânga-dreapta, fara durerea care radiaza de la nivelul coloanei. Din cauza acestor dureri, depind de un tratament antiinflamator si analgezic cunoscut pentru efectele nocive pe care le provoaca in timp organismului.

O alta teama este legata de leziunea la nivelul vertebrei C4 care imi creeaza disfunctii ale aparatului respirator si care la un eventual impact imi poate induce un stop cardio-respirator, fara posibilitatea efectuarii manevrelor de resuscitare in acest caz”, explica Silviana. O consecinta a leziunilor grave de la nivelul coloanei este si faptul ca tânara de 25 de ani nu ar putea duce la capat o sarcina.

“Mentionez ca in acest moment nu-mi pot asigura tratamentul, recuperarea medicala si interventiile chirurgicale necesare ameliorarii starii mele de sanatate, intrucât nu pot munci si nu realizez niciun venit. Locuiesc cu bunica mea si nu am pe nimeni sa ma sustina financiar, deoarece bunica are pensie mica si este si ea bolnava”, mai precizeaza tânara.

In opinia SJU, leziunile sunt minore

In intâmpinarea depusa in instanta, conducerea SJU incearca sa minimalizeze gravitatea afectiunilor de care sufera tânara.

“Codul galben face referire la timpul de astepare si nu la gravitatea eventualelor leziuni ale unui pacient. (…) Fractura de apofiza spinoasa este o leziune minora, care nu are alt tratament decât imobilizarea simpla intr-o orteza cu denumirea uzuala de guler Schantz. La recomandari este mentionat timpul de imobilizare, cât si prezentarea la control dupa patru saptamâni de la externare sau la nevoie mai devreme. Asa cum reiese din sistemul informatic al spitalului, numele fostei paciente B. Silviana nu figureaza ca s-ar fi prezentat la vreun control in ambulatoriul de specialitate (Policlinica), incepând cu 2011 pâna in prezent.

Asadar, pacienta nu a facut dovada respectarii recomandarilor facute de medicul curant la externare, asa cum reiese din foaia de observatie”, este apararea SJU. Conducerea spitalului sustine, de asemenea, ca si traumatismul cranio-cerebral acut inchis este tot minor, motiv pentru care nu a primit niciun fel de medicatie.

“Insinuarile reclamantei referitor la impactul asupra solutiei privind neinceperea urmaririi penale a numarului de zile de spitalizare sunt aspecte care puteau fi luate in discutie in cadrul acelei etape a procesului judiciar, eventual alaturi de pretentiile civile indreptate asupra celui care i-a cauzat suferintele. Nu poate fi angajata raspunderea civila a medicului curant sau a spitalului, in conditiile in care au fost respectate protocoalele terapeutice adecvate leziunilor suferite, mai mult, pacienta este cea care nu a respectat indicatiile medicului curant”, arata managerul SJU, Adrian Popa, in intâmpinarea depusa in instanta.

“Cum sa ma duc la Policlinica daca acolo ajungeam pe mâna aceluiasi medic? Am facut recuperare la clinici private”, este replica tinerei.

SJU, obligat sa plateasca despagubiri in doua dosare

Anul trecut, Silviana a deschis atiune in instanta impotriva SJU de la care cere daune materiale de 20.000 de lei (care ar acoperi investigatiile RMN facute la clinici private, recuperarea medicala de la momentul accidentul pâna in prezent si tratamentul medicamentos de care depinde) si daune morale de 520.000 euro.

Acesta este al treilea dosar in care se aduc acuzatii la adresa SJU.

Anul trecut, spitalul a trebuit sa plateasca unei paciente infectate cu HIV/SIDA suma de un milion de euro, bani trimisi de Guvern din rezerva de stat.

Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in favoarea unui alt pacient infectat cu stafilococ auriu ce urmeaza sa primeasca despagubiri de peste 500.000 de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri