8 mai 2024
ActualitateÎncă un an până la aplicarea noii legi a pensiilor

Încă un an până la aplicarea noii legi a pensiilor

Aplicarea Legii 127/2019 privind sistemul public de pensii va fi amânată, din nou, deși actul normativ ar fi trebuit să intre în vigoare încă la 1 septembrie 2021.

Dacă nu cu mult timp în urmă, guvernanții noștri au anunțat că legea va fi pusă în practică la mijlocul anului viitor, acum, conform unui proiect de ordonanță de guvern, afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor, momentul aplicării va fi mutat la 1 ianuarie 2024. Această veste, evident, nu este deloc îmbucurătoare pentru pensionari, deoarece noua lege conține prevederi în avantajul lor, eliminând multe din echitățile actuale dintre ei, și nu numai.

În primul rând, amânarea aplicării legii înseamnă întârzierea și mai mult a recalculării pensiilor, proces prin care acestea se stabilesc exclusiv pe principiul echitabil al contributivității. Ca efect pozitiv al recalculării pentru cei mai mulți pensionari ar fi acela al creșterii pensiilor.



Dar decizia preconizată de guvern va avea și alte consecințe asupra multor pensionari, pentru că amână și alte măsuri benefice lor. Astfel, conform actului normativ și studiile de masterat, nu numai cele de licență și doctorat, vor fi considerate vechime în muncă și vor fi luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei. Dar cel mai important lucru este că prevede luarea în calcul la determinarea pensiei a tuturor veniturilor pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale (CAS).

Aceasta înseamnă că vor fi luate în considerare și majorarea de 10 la sută aferentă sporurilor, acordul global și alte drepturi de natură salarială pentru care s-a achitat CAS-ul. Totodată, legea prevede că mamele care au născut cel puțin 3 copii, pe care i-au crescut până la 16 ani, se pot pensiona, la cerere, mai devreme cu 6 ani față de vârsta standard.

De la 4 copii în sus, la reducerea vârstei de 6 ani se mai adaugă câte un an pentru fiecare copil. Nu în ultimul rând, potrivit Legii 127/2019, persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare la pensie o vor putea face pentru perioade precise din orice an anterior, și nu pentru 6 ani în urmă, așa cum le este permis în prezent.

Toate aceste modificări sunt așteptate cu nerăbdare de către cei peste 144.000 de pensionari din județul nostru, dar și de către asigurații aflați în prag de pensionare.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri