19 aprilie 2024
ActualitateInca o luna de arest pentru primarul din Darmanesti

Inca o luna de arest pentru primarul din Darmanesti

Nu a fost mita, nici conditionare. Doar o atentie.

Primarul orasului Darmanesti, Constantin Spiridon, administratorul si directorul de vânzari ai unei societati comerciale din Iasi, trimisi in judecata la finele anului trecut, intr-un dosar de dare si luare de mita, mai ramân in arest pentru cel putin o luna. Zilele trecute, Tribunalul a mentinut starea de arest a inculpatilor Constantin Spiridon, Marin Costia si Laurentiu Zberianu. Miercuri, Curtea de Apel a respins contestatiile celor trei împotriva deciziei primei instante.

Rechizitoriul in acest dosar este finalizat, urmând ca instanta sa decida asupra legalitatii administrarii probelor si sa stabileasca primul termen de judecata pe fond. Cei trei au fost retinuti, la inceputul lui decembrie 2015, dupa un flagrant in care Spiridon ar fi fost prins când primea ca mita suma de 10.000 de lei.

Aceasta ar fi fost a doua transa dintr-o suma totala de 25.000 de lei, iar banii ar fi fost dati pentru ca primaria sa incheie cu firma din Iasi doua contracte de consultanta pentru realizarea unor lucrari. “În perioada mai 2015 – decembrie 2015, inculpatul Spiridon Constantin, în calitate de primar al orasului Darmanesti, a pretins de la reprezentantii SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL 10% din valoarea a doua contracte de consultanta, încheiate cu firma respectiva si menite sa atraga fonduri ale Uniunii Europene pentru modernizarea drumurilor din orasul Darmanesti, si a primit de la reprezentantii SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL suma totala de 20.000 de lei cu titlu de mita”, se arata in rechizitoriu.



A primit, dar nu a pretins

Gabriel Ionita, avocatul primarului din Darmanesti, ne-a declarat ca edilul a recunoscut partial faptele. Concret, recunoaste ca a primit bani, dar nu ca a pretins sumele primite si nici ca ar fi conditionat incheierea contractului. “Nu exista nicio dovada privind pretinderea unui procent din contract sau conditionarea incheierii contractului de efectuarea unor plati, asa cum se spune in rechizitoriu. Primarul recunoaste primirea sumei de 10.000 lei, dar acesti bani i-a primit dupa incheierea contractului de consultanta.

Probabil a considerat ca e o atentie. El nu a pretins nimic si nu sunt dovezi impotriva lui la dosar. Primarul recunoaste si prima transa de bani, dar nu 10.000 de lei, cât spun procurorii, ci doar 6.000 lei. Dar nici atunci nu a fost vorba de vreo conditionare, era deja incheiat contractul. In instanta, primarul a declarat ca regreta fapta si ca este un eveniment singular. Ceea ce ma surprinde este pozitia Curtii de Apel de mentinere a arestului, având in vedere practica celorlalte instante din tara de a plasa in arest la domiciliu inculpati acuzati de prejudicii mult mai mari, dar si comparativ cu practica in cazul primarilor Stavarache si Solot fata de care nu s-a luat, initial, masura arestului preventiv”, ne-a declarat avocatul Gabriel Ionita.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri