25 aprilie 2024
EvenimentInca o gaura in bugetul comunelor. Primarii sunt obligati sa masoare terenurile

Inca o gaura in bugetul comunelor. Primarii sunt obligati sa masoare terenurile

Disperati ca nu mai au bani, dar trebuie sa incheie retrocedarile, la presiunea UE, guvernantii au dat o lege – 165/2013 – care prevede ca toti cetatenii care au cereri de retrocedare nesolutionate vor primi despagubiri in natura sau prin echivalent.

Daca un cetatean a mostenit o tarla in Valea Mare, iar aici rezerva e zero va primi teren intr-o localitate invecinata, iar daca nici in jur nu mai exista teren liber, in alta comuna din judet! Se vor face atribuiri si pe islazuri, pe terenurile aflate in proprietate publica si trecute in conditiile legii in proprietatea privata a statului, pe terenurilor statiunilor de cercetare si a altor institutii.

Inainte de a declansa restituirea, executivul a cerut inventarierea tuturor terenurilor libere. In acest scop, la nivelul fiecarui judet au fost constituite comisii din care fac parte primarii, secretarii, reprezentantii Prefecturii, Oficiului Judetean de Cadastru, ai Directiei Silvice etc. Greul a cazut, insa, tot pe umerii primariilor. Conform legii, din comisiile care se ocupa de acest proces trebuie sa faca parte si un expert topograf, care va fi platit de comune, acestea fiind, chipurile, beneficiarii lucrarilor.



N-au nici bani, nici specialisti!

De-a dreptul debusolati, unii primari sustin ca trebuie masurate toate terenurile, adica mii de hectare, iar costurile vor ajunge la zeci de miliarde de lei vechi, altii ca numai rezerva. Legea 165 precizeaza ca vor fi inventariate toate terenurile, cu investitii si fara, de pe domeniul public sau privat al statului, care pot face obiectul restituirii.

In Ardeoani, de exemplu, exista doar 30 ha rezerva, plus un islaz de 65 ha, dar si asa masuratorile vor costa foarte mult. Si chiar daca ar costa putin, tot nu ar putea acoperi: comuna are o datorie de 50 de miliarde de lei vechi si a introdus deja cererea de insolventa. In Valea Seaca, numai padurea are 4.000 ha. La o taxa de 100 lei/ha, masurarea acesteia ar inghiti 400.000 de lei.

“O solutie ar fi sa lucram cu o firma care ne-a mai facut ridicari topo si sa platim când vom putea, arata Mihai Coman, primarul din Bârsanesti. Noi ne-am conformat, respectam legea, dar nu avem resurse.” Toti asteapta clarificari si fonduri.

“Nu avem bani, deocamdata ne gândim. Nu stiu cum vom proceda”, spune, oftând, Diana Albu, viceprimar al comunei Poduri. Unele administratii au solicitat, deja, bani Consiliului Judetean (CJ) si asteapta raspunsul. Grav e ca nici angajati nu au destui, majoritatea primariilor functionând cu jumatate din personalul necesar. Orice ar fi, operatiunea de inventariere a terenurilor trebuie terminata pâna in luna noiembrie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri