In septembrie, peste 50 de agenti economici au fost depistati ca practica munca la anegru”. Valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea legislatiei muncii a doborat toate recordurile.

a

Ca si cum nu ar fi de ajuns faptul ca tot mai multi salariati sunt concediati, si fenomenul muncii la anegru” se extinde din ce in ce mai mult. Dovada ca in luna septembrie dintre cei 298 de angajatori verificati de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau in ce priveste respectarea legislatiei referitoare la relatiile de munca, 52 au fost depistati ca folosesc la lucru persoane, fara contract, fapt ce a atras amendarea lor cu 128.000 lei, in total. De altfel, in urma controalelor intreprinse luna trecuta de catre ITM Bacau care a urmarit cum se aplica legislatia in ce priveste relatiile de munca dar si sanatatea si securitatea in timpul lucrului, valoarea tuturor amenzilor date a depasit 600.000 lei. aSe pare ca doboram record dupa record in ce priveste amenzile, a declarat Cristian Cucuian, director coordonator, ITM Bacau. Daca in lunile trecute am avut amenzi de doua miliarde lei vechi, si erau varfuri fata de perioada anterioara, in septembrie au fost de sase miliarde. Cred ca in acest fel noi reusim sa dam un semnal cat se poate de ferm de descurajare a incalcarii legislatiei muncii.”

Zeci de persoane fara contract de munca

a

Nu mai putin de 73 persoane lucrau la cei 52 de angajatori fara ca acestia sa le fi intocmit contract de munca. In consecinta, lucratorii ITM i-au sanctionat contraventional pe toti cei prinsi cu aceasta culpa. Cu 1.500 lei au fost obligate sa cotizeze la bugetul statului firmele Emisil Comixt, din Oituz, Galso Com, din Bacau, si Peleteria Raian, din Buhusi, pentru ca foloseau la lucru cate o persoana careia nu i-au intocmit contract de munca. Dar unele dintre societatile comerciale verificate au platit mult mai scump. Pentru ca a primit la munca 10 persoane, fara forme legale, firma Gabrielain (de constructii), din Girleni, a suportat o amenda de 20.000 lei. La randul ei, firma I.I.Cucu Chiriac si Nicolae Marin, din Bacau, a fost sanctionata cu 9.000 lei pentru ca a avut sase cazuri de munca la anegru”. Nu au scapat nesanctionate nici societatile comerciale Condorul, din Oituz, si Marisano Prod, din Onesti, care foloseau la munca doua persoane, fara contract. [ad#stire]aEle au fost amendate cu 3.000 lei, fiecare. Referindu-se la evolutia fenomenului muncii la anegru”, conducerea ITM Bacau opineaza ca in perioada urmatoare se va diminua, dat fiind faptul ca firmele de constructii, unde se practica mai mult, isi vor inceta sau restrange activitatea.

Elena Tintaru

Alte articole