Ce reprezinta teatrul daca nu o continua cautare a sinelui, un amalgam de întrebari si raspunsuri, o continua metamorfozare a configuratiei umane, o imensa colectie de povesti si mesaje? Teatrul este, mai mult sau mai putin, un copil. Alaturi de el, copiii din noi doresc sa creasca si sa-si rezolve niste dileme. Dar fiindca nimic nu se poate defini doar teoretizând, copiii s-au gândit sa practice si sa joace, sa încerce sa gaseasca un sens pentru prezentul vietii lor. Astfel, a luat nastere teatrul amator. „In the Spot” este o trupa de teatru amator din Bacau, in care activeaza multi elevi de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”. Aceasta a luat nastere în 2007, dupa ce fosta trupa „Make a Scene” s-a transformat în „In the Spot”.

Spectacole in Bacau si nu numai

De 8 ani, trupa participa de la an la an la diferite festivaluri de teatru din Bacau, Suceava, Timisoara, Bucuresti si Botosani. E ceva din activitatea „In the Spot”-ului care simt ca va ramâne pentru mult timp la noi în oras. Cu toate ca sunt multe preconceptii ca ,,nu prea ai ce sa cauti într-o trupa de teatru fara sa fii în posesia unui talent atomic”, noi niciodata nu am cautat asta. Au venit multi boboci frumosi si entuziasti, în fiecare an tot mai multi chiar, care ne-au surprins prin atitudinea lor pozitiva. Asteptam în fiecare toamna, la începutul lui septembrie, recrutarile pentru ,,In the Spot”, pentru ca dam peste copii care cauta exact acelasi lucru ca noi: sa cunoasca oameni noi si sa se dezvolte frumos prin teatru. Si ne învata, fara sa-si dea seama, lucruri pe care noi, astia mari si ,,experimentati” le uitam de multe ori, si anume bucuria nemasurata de a te vedea în fiecare week-end cu prietenii tai sa faci teatru. Cam asta cautam de la an la an la boboci. În comparatie cu anul 2012, în 2015 ne regasim de doua sau chiar de trei ori mai multi. Suntem aproximativ 50 de oameni, 50 de furnici în propriul nostru musuroi, misunând pe scenele mari (Teatrul Bacovia) si mici (Subway Pub), cu speranta ca mesajul nostru va fi transmis. Asta crede si Iulia Berzuntanu, membra a trupei, care dezvaluie caracterul ludic a la „In The Spot”: „Nu stiu altii cum sunt, dar stiu ca noi la «In The Spot» avem principii, prioritati si, cu siguranta, traditii. Sunt abia de putin peste jumatate de an în minunatia asta de trupa, dar mi-a fost de ajuns ca sa pot afla si eu ce obiceiuri persista de câtiva ani încoace.” Dar pentru „In the Spot” e vorba de timpul pe care si-l dedica… atelierelor de teatru (sau asa- numitele workshopuri), necesare pentru sudarea grupului nostru si pentru dezvoltarea individuala sau colectiva a atentiei, concentrarii, imaginatiei, flexibilitatii si fortei fizice, sau pur si simplu pentru sporirea energiei si a legaturii dintre noi. În afara de asta, exista si workshopuri de improvizatie, prin care exersam imaginatia actorului. Exista si un set de reguli, precum: ,,în improvizatie se accepta propunerea colegului, nu se respinge sau neaga” sau „nu exista penibil”.

Premii la festivaluri de teatru

De doi ani incoace, trupa a sustinut 10 reprezentatii în total. Pe scenele mari si mici, în Bacau si in tara, au fost 10 spectacole în care membrii acestei trupe au avut ocazia sa-si îmbunatateasca spiritul de echipa, cât si prestatiile scenice. În Bacau, pe scena Teatrului Bacovia au fost jucate ,,Just Another Friday”, „Circular” (creatie proprie a coordonatorului de proiect Ecaterina Lupu), „Papusarul”, ,,Cântareata Cheala”, scrisa de Eugen Ionesco. In toamna anului trecut a fost si un spectacol de improvizatie în Subway Pub 4. In Suceava, la editia a 5-a a Magic Fest-ului, membrii trupei au jucat o piesa tip „Commedia de ll arte” (cel mai bun rol secundar – Teodora Brânzac), la a 6-a editie prezentându-se cu ,,Rings Around the World”, unde Doru Maftei a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal. Si în Timisoara s-au sustinut doua spectacole, amândoua realizate de o regie colectiva (în urma unui concept primit, au avut 5 zile la dispozitie sa puna în scena o creatie proprie). La editia a 16-a a festivalului de teatru din Timisoara, „In the Spot” a luat premiul pentru ,,Best Performance” si ,,Best Actor” (Doru Maftei). La întrebarea „Cum reusiti sa mentineti trupa vie, prin fiecare generatie?”, raspunsul nostru este simplu: iubim teatrul, facem totul cu pasiune, ne bucuram de tot si ne place cel mai mic detaliu.
La momentul actual, suntem în febra repetitiilor. Ne pregatim pentru un proiect ceva mai mare, o surpriza ce speram sa încânte publicul bacauan si, poate, nu numai.

Mara Cojocaru, clasa a XI-a BPUBLICITATE