Am ajuns sa o vedem si pe asta: cei care nu vor colecta si depozita deseurile menajere in mod selectiv vor fi sanctionati. Nu-mi vine sa cred ca, in sfârsit, politistii locali au decis sa actioneze impotriva celor care trateaza cu dispret spatiul in care traiesc ei, dar si altii.

Nemultumirea cetatenilor fata de faptul ca nu exista in toate cartierele containere speciale pentru cele trei tipuri de deseuri este fireasca, dar lipsa acestora nu-i indreptateste sa arunce la intâmplare pet-urile, cutiile de aluminiu, pungile si alte resturi care nu se descompun nici in patru sute de ani.

Cunosc bacauani care locuiesc la marginea orasului si nu au la indemâna containere galbene, verzi si albastre, motiv pentru care duc ambalajele de plastic acolo unde asemenea recipiente exista, adica in parcarea unui anume supermarket sau in alte cartiere, aflate la sapte-opt kilometri de casa lor. Prin urmare, se poate.

PUBLICITATE

Intotdeauna m-a revoltat lipsa de reactie a autoritatilor fata de indivizii care murdaresc orasul si ignora importanta mentinerii sanatatii mediului. In Germania sau Austria, daca “scapi” din mâna o hârtiuta, esti atentionat de trecatori si amendat de politisti, care apar ca din pamânt si te intreaba ce mai faci, cum o mai duci. La noi, nu se intâmpla astfel.

Din cauza asta sunt pline pâraiele si padurile de tavite, pungi si pahare. Berlinezii nu sunt mai buni si mai destepti decât bacauanii, sunt doar mai educati. Iar educarea se face de la vârste fragede, acasa si la scoala, prin explicarea consecintelor si având, ca educator, o conduita corecta. In cazul celor care nu au beneficiat nici de sfaturi, nici de modele, e nevoie de amenzi. Indemnuri de genul celor “Va rugam sa nu calcati iarba” sau “Va rugam sa nu rupeti florile” dau rezultate doar daca sunt insotite de mesajul ascuns “Naiba te ia daca faci asta!”

Pe vremuri, erau afisate, alaturi de invitatia de te purta cuviincios cu mediul inconjurator, valorile amenzilor pe care urma sa le platesti daca ai fi fost in culpa. Astept cu nerabdare (si cu o mare satisfactie ca asa ceva se va intâmpla in Bacau) sa aud ca politistii au aplicat prima sanctiune intr-o astfel de speta.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ