Noul Cod Fiscal ii obliga pe cetatenii fara venituri sa achite contributii lunare pentru Sanatate. Situatia este comentata de politicienii bacauani, care acuza Guvernul, desi, ambii parlamentari cu care a discutat Desteptarea au votat noul Cod Fiscal.

În acest an si persoanele fara venituri vor trebui sa depuna o declaratie fiscala. Chiar daca nu au bani, aceste persoane vor plati, nu se stie de unde, contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna- pentru a avea calitatea de asigurat. O prevedere care a fost facultativa pâna la finele anului trecut.

In aceasta situatie ar fi circa 3 milioane de persoane in tara, care pentru Fisc ar fi “fantome” deoarece nu se regasesc in inregistrari.

PUBLICITATE

Liderii politici bacauani nu vad cu ochi buni o astfel de prevedere si chiar au criticat atitudinea secretarului de stat la Finante, Gabriel Biris, care se intreba intr-un interviu: „Cum poti sa zici ‘am trait fara nici un venit’ timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vânat, ai sapat după radacini? Cum ai putut să traiesti sase luni fara sa câstigi nimic?”.

Gheorghe Huluta, consilier local UNPR si lider sindical sustine ca statul ar trebui sa asigure locuri de munca si abia apoi sa taxeze cetatenii:”Nu se respecta principiul solidaritatii. Chiar si cel care nu contribuie trebuie sa aiba o asigurare minima de sanatate. Este astfel condamnat la moarte. Gânditi-va ca sunt oameni care merg si lucreaza cu ziua. De unde ar avea bani sa plateasca?”

Declaratiile lui Gabriel Biris ii amintesc social-democratului Cosmin Necula, deputat de Bacau, de politica Guvernului Boc: „Tare mi-e frica ca iarasi ne indreptam spre diverse masuri de austeritate prin care Guvernul vrea sa scoata bani din piatra seaca.” Asta desi a votat noul Cod Fiscal. “Guvernantii trebuie sa se gândeasca foarte bine la faptul ca aceste masuri afecteaza categoriile sociale cele mai vulnerabile”, mai spune el.

Deputatul PSD sustine ca trebuie cautate alte zone si alte formule pentru a continua lupta impotriva evaziunii fiscale: „De exemplu, trebuie monitorizate mai atent marile lanturi europene, care vând persoanelor fizice marfa de sute de milioane pe baza de bon fiscal, in timp ce micii retaileri si angrosistii trebuie sa dea factura si chitanta.”

De cealalta parte, deputatul liberal Ionel Palar, care a votat si el Codul Fiscal, sustine ca Guvernul ar putea totusi remedia aceasta problema: „Aceasta neconcordanta ar putea fi reglementata de Guvern, in urma unor decizii ale Inaltei Curti. Daca si cum se va modifica aceasta prevedere, vom vedea si comenta la acel moment.”

Silvia Patrascanu
Andreea Gavrila

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Acesti doi domni au girat si gireaza ( prin voturile lor in parlament) un sistem de sanatate in care chiar daca ai contribuit la asigurarile de sanatate nu beneficiezi de servicii de calitate. Chiar daca s-ar obtine venituri suplimentare banii se vor duce in aceleasi gauri negre ale unui sistem disfunctional si corupt. De ce se intampla asta? …. Aceiasi oameni politici bolnavi de interesele personale conduc in stil mafiot orice tine de cheltuirea banului public!

LĂSAȚI UN MESAJ