Din cauza veniturilor mult diminuate în ultimul an, pentru cetățeni este din ce în ce mai greu să achite ratele la bănci. Peste 100 de băcăuani au reclamat anul acesta la Comisariatul Județean Pentru Protecția Consumatorului comisioanele abuzive și dobânzile uriașe practicate de băncile la care au credite.
În ultimul an băcăuanii și-au făcut un obicei din a reclama instituțiile de creditare la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) și chiar în instanță, pentru că le sunt încălcate drepturile. Clienții nemulțumiți de serviciile oferite de către bănci reclamă de cele mai multe ori perceperea unor comisioane abuzive, dobânzi majorate „pe nepusă masă” și imposibilitatea de reeșalonare a ratelor. Numai în luna august 2010 peste 20 de reclamații au fost înaintate la CJPC Bacău. Printre comisioanele practicate abuziv de bănci se numără comisionul de risc, comisionul de retragere pentru sumele trase din credit și comisionul de rambursare anticipată. Toate acestea încalcă prevederile OUG nr. 50/2010. Consumatorii sunt sfătuiți: să refuze comisioanele pentru unele operațiuni cu numerar pe care băncile le percep la plata ratelor, să refuze comisionul de plată în avans, să ceară băncii să stopeze încasarea comisioanelor aferente creditelor care nu sunt prevăzute în OUG. „În maximum 90 de zile, începând cu 21 iunie 2010, instituțiile de creditare vă vor trimite acte adiționale de modificare a contractelor existente. Trebuie verificat dacă modificările sunt în conformitate cu prevederile ordonanței. Creditorul nu are voie să propună altceva decât prevede actul normativ. Dacă aveți obiecții, acestea trebuie notificate în scris creditorului, altfel se consideră acceptare tacită”, a declarat Toader Frățilă, comisar-șef adjunct al CJPC Bacău.
Pot dispune restituirea comisioanelor abuzive
De la începutul anului și până în prezent, comisarii CJPC au sancționat băncile din Bacău cu aproximativ 50 de amenzi, în valoare totală de peste 60.000 de lei. Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr.50/2010, valoarea amenzilor a crescut. Pe lângă sancțiuni, CJPC poate dispune restituirea sumelor percepute ca și comisioane abuzive. „Pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 50/2010, creditorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 100.000 lei, în funcție de complexitatea și gravitatea faptelor. Există însă și posibilitatea ca agentul constatator să aplice și o sancțiune complementară, aceea de suspendare a activității pe o perioadă de 90 de zile, în care să-și pună la punct problemele constatate de agenții CJPC”, a mai precizat Toader Frățilă. Potrivit ordonanței în vigoare, băncile sunt obligate să pună la dispoziția clientului, înainte de semnarea contractului, toate datele din contract privind dobânzile și comisioanele, astfel încât consumatorul să știe foarte bine ce urmează să semneze. Mai mult, în termen de 14 zile, clientul se poate răzgândi chiar dacă a semnat contractul, fără a mai da o explicație băncii de ce nu mai dorește să solicite creditul.
Sînziana Filimon