Despre cât de poluat este aerul in municipiul Bacau din cauza prafului si a gazelor care ies din tevile de esapament s-a vorbit mereu. Toata lumea a afirmat ca vom scapa de pulberi si fum atunci când va fi construita soseaua de centura.

Soseaua de centura nu a fost inceputa, totusi poluarea s-a redus, dupa cum afirma Agentia de Protectia Mediului (AMP). O comisie tehnica, constituita in 2010 prin ordinul prefectului, a elaborat “Planul de calitate a aerului pentru particule PM10 in municpiul Bacau si comuna Letea Veche”.

Asta din cauza ca in anii anteriori se inregistrasera depasiri ingrijoratoare ale indicatorului “pulberi in suspensie, lichide si solide, cu diametrul mai mic de 10 nanometri” (PM10). De aplicarea masurilor sunt responsabile Primariile Bacau si Letea Veche, CET, Garda de Mediu, APM si CJ Bacau.

PUBLICITATE

Insarcinata cu monitorizarea, APM a venit in fata alesilor judetului cu un raport privind stadiul realizarii masurilor respective. Principalii agenti economici evidentiati sunt CET Bacau, Amurco SRL, Aerostar SA. Inainte de concluzii, AMP precizeaza ca zona de confluenta si râul Bistrita favorizeaza transportul aerului afectat de emisiile operatorilor economici pe aceasta directie.

Iar concluziile sunt urmatoarele: “fata de limita zilnica de 50ug/mc, precizata in legea 104/2011, nu au fost semnalate depasiri pe parcursul anului 2014.” Valoarea maxima zilnica a pulberilor a scazut de la 48,95 in 2013 la 46,86 ug/mc in 2014, iar media concentratiei pentru 2014 s-a mentinut fata de 2013, “respectiv 19,93 de unitati fata de 19,19.”

Aproximativ la fel, totusi in crestere. APM Bacau sustine ca “pe ansamblu se estimeaza o diminuare a nivelului concentratiei de particule in suspensie.” Nu cred ca locuitorii Bacaului au simtit ca poluarea s-a redus, in pofida faptului ca s-a inchis Amurco. Foarte multi se plâng de praful pe care il inghit zilnic, caci numarul masinilor e in crestere.

Agentia ne ajuta cu recomandari: “definitivarea si demararea celorlalte masuri cuprinse in plan” si “identificarea si sanctionarea prin actiuni de control si a altor potentiale surse fixe si de suprafata de emisii de particule.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Frectii pe banii nostri, asta fac cei ce ar trebui sa vegheze la sanatatea noastra. Si nici sperante nu sunt atata timp cat pleava politica continua sa fie promovata prin institutiile statului ! Cat de idiot poti sa fii ca sa nu simti pe pielea ta si in plamanul tau ca Bacaul e varza la capitolul poluare? Traim intr-o padure de blocuri si o mare de beton, cu o administratie ce uraste spatiul verde!

LĂSAȚI UN MESAJ