5 mai 2024
ActualitateÎn plină pandemie, locuitorii din Măgura nu au apă curentă

• ironia este că, în comună, există sistem de alimentare cu apă, dar cu mari deficiențe

În plină pandemie, locuitorii din Măgura nu au apă curentă

De mai multă vreme, o bună parte a locuitorilor comunei Măgură se plâng că nu au apă. Și asta deși în zonă există un sistem de alimentare, cu foraje și surse proprii de apă. Problema este că, la momentul actual, nu există nicio firmă care să preia în administrare acest sistem.

Două sate din comuna Măgura, respectiv Sohodol și Crihan, nu beneficiază de alimentare cu apă și nici de serviciile de canalizare. Sătenii sunt nevoiți să se descurce cum pot, apelând la sursele de apă, vechi de zeci de ani, cum ar fi fântânile și cișmelele, amplasate pe domeniul public sau pe proprietăți private. Și asta deși comuna, aflată extrem de aproape de municipiul Bacău, dispune de un sistem de alimentare cu apă. „Acum, în plină epidemie de corornavirus, specialiștii ne recomandă, în special, să ne spălăm pe mâini.

Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să ne spălăm pe mâini, Ministerul Sănătății, la fel, Institutul de Boli Infecțioase și tot așa. Toată lumea ne recomandă asta”, spune Talal Hamad, consilier în comună. Acesta mai spune că, din 2016, au tot fost făcute solicitări pentru introducerea fântânilor de pe domeniul public în inventarul comunei, dar s-a lovit de opoziția edililor care, potrivit lui Talal Hamad, „nu au vrut, pentru că, spun ei, le aduce bătaie de cap, ca și cum ei nu sunt acolo în slujba comunității”.



„Fântânile de pe domeniul public din satele Măgura și Dealul Mare au aceeași soartă. Nu s-a dorit să fie introduse în inventarul comunei Măgura, tot din aceleași rațiuni”, spune consilierul local. Problema este că sistemul de apă existent în comună nu este gestionat de nimeni, acesta funcționând fără licență de furnizare și fără avize sanitare. Chiar și așa, în dese cazuri, nu primesc apă nici localnicii din Dealul Mare și Satul Nou, care au fost branșați la sistemul de alimentare.

Poveste veche, fără sfârșit

Sistemul de alimentare cu apă din Măgura, dotat cu foraje și surse proprii, fusese până în 2012 în proprietatea comunei. Din vara acelui an, a fost preluat (inclusiv canalizarea localității) de o firmă privată. După cinci ani, conform site-ului ANRSC, firmei îi expiră licența, însă abia pe 19 martie 2018, mai spune consilierul Talal Hamad, primarul comunei face demersuri pentru rezilierea contractului cu acea firmă și delegarea serviciului către Compania Regională de Apă Bacău CRAB S.A., operatorul regional. Doar că, nici până în prezent, CRAB nu a preluat serviciul. „De la expirarea licenței respective, în anul 2017, și până în prezent, sistemul este, practic, în aer, de el nu răspunde nimeni, iar furnizarea apei lasă de dorit. De atunci și până acum, sistemul nu are licență de furnizare și, prin urmare, nici avizele sanitare”, mai arată consilierul local din Măgura.

Un sistem…cu probleme

Reprezentanții Companiei Regionale de Apă Bacău spun că, deși, din 2018, a fost semnat actul de predare a sistemului de alimentare cu apă, operarea efectivă urmează să înceapă doar din momentul în care se semnează procesul verbal de predare – primire a sistemului. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent, întrucât sistemul de alimentare cu apă din UAT Măgura nu îndeplinește mai multe condiții de natură tehnică, juridică, comercială, pentru a putea fi preluat. CRAB a cerut primăriei luarea unor măsuri în vederea preluării, care au fost doar parțial îndeplinite, data de 15 mai fiind ultimul termen de comun agreat pentru transmiterea stadiului de implementare a măsurilor.

„Ne dorim preluarea în operare a acestei comune, aflată în zona periurbană, lucru susținut și prin includerea ei in Aplicația de Finanțare POIM și inclusiv  prin semnarea Actului Adițional la Contractul de Delegare. Atragem, însă, atenția asupra faptului că suntem o societate comercială care se autofinanțează și nu putem prelua în administrare sisteme care nu îndeplinesc în totalitate cerințele minime obligatorii în vederea preluării. De exemplu, rezolvarea situației juridice a terenurilor private pe care este amplasată o porțiune a conductei de aducțiune, actualizarea autorizației de gospodărire a apelor, conform realității din teren, recondiționarea și igienizarea rezervoarelor de apă etc”, spun reprezentanții CRAB.

Ce spune edilul?

Întrebat fiind, pe marginea acestui subiect, primarul de la Măgura, Iordache Costraș, spune că este imposibil de îndeplinit aceste cerințe, arătând că sistemul de distribuție a apei și cel de canalizare nu au fost niciodată administrate de primărie, ca în alte părți. „Ne străduim să îl aducem la un anumit stadiu de funcționare pentru a putea fi preluat, deși nu este foarte ușor, pentru că, sistemul, încă de la înființare, undeva prin 2004, a fost la mai multe firme private, iar, acum, este foarte, foarte greu să îl remediem și să-l administrăm noi. Cu toate acestea, facem eforturi. Am achiziționat teren pentru contruirea de noi obiective la sistemul de apă și canalizare, am introdus în domeniul public o mare parte din el, pentru că nu era până acum. Dar, mai avem mult de lucru, mai ales pe partea juridică, cea mai sensibilă, întrucât unele lucrări făcute în trecut pe canalizare și alimentare cu apă nu apar în documentații, astfel încât termenul de 15 mai nu va putea fi respectat”, a declarat primarul Iordache Costraș. Cu toate acestea, edilul are mari speranțe că obiectivul se va realiza, în câteva luni, deja fiind făcute demersuri pentru montarea a circa 400 de metri de conductă până la zona de înmagazinare a apei. „Avem niște conducte vechi care, practic, rămăseseră undeva, pe proprietățile unor localnici, iar noi avem datoria să le punem pe domeniul public”, a încheiat primarul Costraș.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri