26 aprilie 2024
Zona zeroIn memoriam Doru Dinu Glăvan, cu un post-scriptum la fel de trist...

In memoriam Doru Dinu Glăvan, cu un post-scriptum la fel de trist și cutremurător

Unii de-a dreptul ignoranți, alții indiferenți față de semenii lor, interesați doar de propriile interese și în stare de orice să le ducă la bun sfârșit. Cam la asta se rezumă poziția unora dintre noi, care transformați în lătrăii de serviciu ai celor care ne guvernează în mare parte viețile, se cred undeva mult mai sus decât sunt în realitate. Și asta le ocupă mai tot timpul…

Am făcut această remarcă, întrucât nu mi se pare normal, ca să nu mai spus colegial, ca doar două-trei publicații și posturi radio-TV să aducă un omagiu celui care a fost Doru Dinu Glăvan*, personalitate marcantă a presei românești, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).
Înainte de toate, un om remarcabil, cu suflet mare, în care au încăput mai toți membri UZPR, pe care i-a îndrăgit și i-a apropiat deopotrivă, reușind să creeze o uniune națională, o adevărată și activă breaslă a jurnaliștilor, căreia i-a dedicat întreaga și neobosita sa activitate. Până în ultima clipă a vieții sale…

A fost o voce distinctă, cu o prestanță de necontestat în toate acțiunile și evenimentele pe care le-a inițiat, organizat și coordonat alături de colegii din conducerea centrală și a filialelor din țară.



Doru Dinu Glăvan a fost și un promotor al culturii și spiritualității românești, al tinerelor valori, pe care le-a susținut în permanență, așa cum a susținut perfecționarea activităților și deontologia demersului publicistic, ca și principiul apărării și garantării libertății presei, a statutului socio-profesional și a drepturilor slujitorilor în ale cuvântului scris.

L-am cunoscut și am colaborat nespus de bine cu președintele Doru Dinu Glăvan, care întotdeauna a avut o largă deschidere față de proiectele propuse în cadrul Uniunii și față de oricine i-a călcat vreodată pragul.

Regret enorm dispariția sa, faptul că a trebuit să folosesc timpul trecut în cele câteva rânduri pe care i le dedic întru memoria și veșnica sa pomenire…
Cu mulțumiri și recunoștință pentru toate cele bune făcute și drum lin în Împărăţia lui Dumnezeu, dragă camarade, Doru Dinu Glăvan! Condoleanțe familiei îndurerate!
*Doru Dinu Glăvan (7 iunie1946 – 31 octombrie 2021) a intrat în presă de foarte tânăr – a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală și regională. În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar „Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de „Gazeta sporturilor”. În curând, este angajat cronicar sportiv al postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.
Calitățile sale de reporter sunt unanim recunoscute și apreciate, motiv pentru care Radio București l-a trimis să transmită și să comenteze Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo. Transmite în România, cu mult profesionalism, din Europa, Asia și Australia.

Din inițiativa sa a luat ființă, în 1995, la Reșița, Fundația Radio Caraș-Severin. După un an, la 8 august 1996, Radio România Reșița capătă statut oficial de post public local al Societății Române de Radioteleviziune și emite pentru prima dată în eter. În decurs de câțiva ani, sub conducerea directorului Doru Dinu Glăvan, Radio Reșița ajunge cel mai important post regional de radio, cu cea mai mare audiență, acoperind nu numai întregul teritoriu al județului Caraș-Severin și părți importante din județele limitrofe, ci și teritoriile locuite de români în Voivodina și pe Valea Timocului. Doru Dinu Glăvan, care și-a câștigat aprecierea unanimă atât a radio-ascultătorilor, cât și a specialiștilor din domeniu, era la al treilea mandat de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, organizație pe care a propulsat-o până la statutul de cea mai mare din țară, pentru care a reușit să obțină statutul de „Uniune de creație de utilitate publică” și căreia i-a dedicat activitatea sa neobsită, până în ultima clipă.

Sursa: UZPR

P. S. Și încă o veste care m-a cutremurat și ne-a cutremurat pe toți cei care am cunoscut-o:
După ce duminică, 31 octombrie se stingea din viață jurnalistul și omul de radio Doru Dinu Glăvan, luni, 1 noiembrie, la doar 53 de ani și o săptămână, ne-a părăsit și Carmen Veronica Steiciuc, fondatorul, directorul și managerul Teatrului Municipal ,,Matei Vișniec” din Suceava, doctorand în domeniul teatrologiei, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, fost redactor-șef al revistei ,,Bucovina Literară”, fost președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni, membră a Societății Internaționale a Poeților din Washington D.C. – SUA, membră a Asociației Internaționale a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români LITERART XXI New York, membră a Ordinului Poeților Mantelați din cadrul Asociației Poesia Attiva – Unicorno, Torino, Italia, a Asociației Italienilor din România.
Și cuvintele se îneacă în lacrimi… Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească-n pace!

Romulus-Dan BUSNEA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri