Infracționalitatea stradală a scăzut în municipiul Bacău și în județ, anul acesta. Asta arată datele, exact asta declară și comisarul Vasile Oprișan. Șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău a prezentat în fața aleșilor o informare cu privire la eficiența serviciilor și instituțiilor care fac parte din ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) și care răspund de siguranța cetățenilor.

El a vorbit despre programele și campaniile de combatere și prevenire derulate în 2018, apoi a prezentat rezultatele.

„Infracționalitatea stradală a scăzut cu 10,7 la sută, fiind înregistrate 184 de infracțiuni, cu 22 mai puține decât în primul semestru al anului 2017. Îmbucurător pentru toți cetățenii județului este faptul că s-a redus numărul accidentelor rutiere și al rănirilor”, a declarat chestorul Vasile Oprișan. Cauzele cele mai frecvente ale accidentelor sunt viteza excesivă, indisciplina pietonilor și depășirea neregulamentară. O altă veste bună e diminuarea cu 4,7 la sută a numărului infracțiunilor produse în zona școlilor.

Se fură direct de pe raft

În schimb, a crescut numărul hoților. Mai exact, al faptelor îndreptate împotriva patrimoniului, acestea fiind cu 1,2 la sută mai multe. De exemplu, numărul sesizărilor cu privire la furturi din societăți comerciale a crescut cu 57 față de prima jumătate a anului trecut. 72,8 la sută dintre acestea au fost comise în timpul programului, direct de pe raft.

Au fost mai puține furturile din locuințe (cu 10,9 la sută), furturile de animale (28,3) și materiale feroase (28,1), tâlhăriile (9,7), înșelăciunile (8,5) și distrugerile (4). Pe total, numărul sesizărilor adresate IPJ Bacău a fost mai mare cu 1,6 la sută, ceea ce reprezintă 111 de infracțiuni în plus. Creșterea a fost cauzată de faptul că, în primul semestru al anului 2018, au fost înregistrate cu 63,7 la sută mai mute sesizări în penitenciare, cele mai multe vizând infracțiuni de loviri sau alte acțiuni violente.