Periodic, diverse studii si analize facute de autoritati sau organizatii independente ne spun ca Bacaul sta tot mai prost la suprafetele impadurite. Se tot taie miseleste, hotii isi vad de treaba ca sa ne mentina mereu in topul macelului forestier. In acelasi timp, autoritatile se dau de ceasul mortii sa imbunatateasca legislatia ce apara fondul forestier.

Dar asta se face cu pasi marunti si ezitanti, haotici chiar. Explicabil, poate, prin aceea ca padurile sunt o bogatie enorma, ce provoaca patimi greu de stapânit. Iar unde sunt gramezi mari de bani, se gasesc intotdeauna si capusele care sa suga. Padurea este o mare gramada de bani in ochii unora, intre care afaceristi onerosi, români sau veniti de prin alte zari, tinuti bine in brate de politicieni care au si ei interesele lor.

Judetul Bacau nu a dus lipsa de astfel de personaje, adevarati mafioti, capi de retele ce isi intind tentaculele de pe Valea Muntelui pâna in porturile de prin Orientul Mijlociu. Si astfel am ajuns sa trimitem la export paduri intregi in stare de minima prelucrare, dar sa cumparam din import produse finite, in evident dezavantaj pentru noi. Si tot astfel s-a ajuns ca muntii sa fie cheliti de tot, iar torentii nestaviliti, carora natura le gasise cândva cale de scurgere fireasca, acum zburda liberi prin bataturile oamenilor, carora periodic la fura casele sau chiar vietile.

PUBLICITATE

Dar pe cine intereseaza asta? Pe nimeni! Ne laudam cu Luna Padurii, când politicieni sau vedete tv ies la plantat puieti pe versanti golasi, ne laudam cu proiecte de impaduriri derulate de diverse ong-uri, cu pepiniere aratoase, unde arborii stau aliniati soldateste. Lucruri frumoase, nimic de zis, dar absolut inutile in competitia cu banditii ce se improprietaresc oneros si isi invârt drujbele prin codrii tot mai rariti.

Bacaul este fruntas la furtul padurilor, si astazi, asa cum a fost mereu in ultimii 25 de ani. Asadar, mai este loc de furat. Iar din pacate, impotriva pagubelor facute de hotii de paduri exista un singur leac eficient deocamdata, pâna când se vor trezi din amorteala si autoritatile: lupta Naturii pentru a-si vindeca ranile prin propriile puteri.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ