În ultimele saptamâni, pretul benzinei a urcat constant la pompele de carburanti din toata tara, în vreme ce pretul motorinei a scazut. Astfel, s-a ajuns ca, in prezent, motorina sa fie cu circa 4% mai ieftina decât benzina.

În doar zece zile, de exemplu, pretul benzinei a crescut cu 12 bani. Bunaoara, la statiile Petrom, pretul benzinei standard a ajuns sa fie aproape cu 0,30 lei mai mare ca pretul motorinei standard. Mai exact, la inceputul saptamânii, in statiile Petrom, benzina standard se vindea cu 5,72 lei, iar motorina obisnuta cu 5,46 lei (diferenta de pret de 26 de bani intre cele doua tipuri de carburant), iar cu o luna in urma, în aceeasi statie Petrom, motorina costa 5,57 lei, iar benzina 5,62 lei (diferenta de doar 5 bani).

Situatia se prezinta la fel la toti jucatorii de pe piata româneasca de carburanti auto. La Lukoil, de pilda, motorina normala costa acum 5.46 lei/litru, iar benzina standard 5.82 lei/litru (diferenta de 0,36 lei), la fel si la Socar, unde benzina obisnuita este vânduta cu 5.74 lei/litru, iar motorina cu 5.49 lei/litru (diferenta de 0,25 de lei).

Prin urmare, diferentele de pret dintre cele doua tipuri de tipuri de carburanti auto sunt de 25 pâna la 36 de bani, motorina fiind cu circa 3-4% mai ieftina ca benzina. Situatia de pe piata interna a carburantilor poate fi pusa pe seama evolutiei cotatiilor la produsele petroliere de pe bursele lumii, în special cea din SUA. Aici, in ultimele doua luni, benzina s-a scumpit cu 120 de dolari (de la 570 de dolari tona la 690 de dolari tona).

Si asta in vreme ce motorina a avut o stagnare in jurul a 575 de dolari tona. Reamintim si faptul ca, la inceputul anului, carburantii auto la pompa in tara scazusera sub pragul psihologic de 5 lei pe litru. Cert este, din toata aceasta poveste, cel mai bine au iesit posesorii de masini cu motorizare turbo diesel, in detrimentul celor care au preferat sa-si cumpere masini cu motoare pe benzina.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ