5 decembrie 2023
ActualitateÎn comuna Răchitoasa, infrastructura școlară a fost modernizată: s-au construit trei școli...

În comuna Răchitoasa, infrastructura școlară a fost modernizată: s-au construit trei școli noi

Luni, 11 septembrie, de la ora 10, zeci de copii și părinți au așteptat bucuroși festivitatea de deschidere a noului an școlar în satul Dumbrava, unde a fost inaugurată o școală nou construită, modernă, după ultimele standarde. La eveniment au fost prezente cadrele didactice ale școlii, deputatul Ionel Floroiu, primarul Valentin Moraru și viceprimarul Ovidiu Ivanciu dar și directorul Colegiului Tehnologic Răchitoasa, Doinița Tulac.

Școala din satul Dumbrava a fost ridicată în ultimii doi ani, cu ajutorul unei finanțări de 2,3 milioane de lei, fonduri acordate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2). Totul este nou, există câte o intrare pentru copiii de grădiniță, care dispun de vestiare, dușuri și toalete dar și o intrare pentru elevii din clasele 1-4. Potrivit datelor aflate la dispoziția conducerii școlii, numărul copiiilor din comună este în creștere. În anul școlar 2023-2024, în Școala Dumbrava, vor învăța în condiții moderne 22 de copii din învățământul preșcolar și 38 de elevi în învățământul primar.Se fac ultimele finisaje la Școala Barcana, unde vor învăța 100 de elevi

Aceasta nu este singura școală nouă din comună. În 2016, în satul Burdusaci a fost inaugurată o altă școală nouă, finanțată cu aproximativ 500 de mii de euro, de Ministerul Dezvoltării. Totodată, în mai puțin de o lună, administrația din Răchitoasa va inaugura Școala Barcana, unde aproape 100 de elevi se vor bucura de condiții educaționale comparabile cu cele de la oraș.  Această școală a fost construită printr-o finanțare de 2,6 milioane de lei, bani proveniți tot prin PNDL2.

”Nu pot decât să apreciez tenacitatea echipei administrative a comunei, condusă de primarul Valentin Moraru și viceprimarul Ovidiu Ivanciu, care au dus la bun sfârșit aceste obiective educaționale, investiții pentru viitorul noilor generații. În momentul de față, copiii din Dumbrava învață în condiții moderne, comparabile cu cele din orașe, fapt care sper să impulsioneze apetitul pentru învățătură și reducerea abandonului școlar. Dar pentru asta, un efort suplimentar trebuie să facă și familia fiecărui copil, care are un rol deosebit de important în educația copiilor, care stau 4 sau 6 ore la școală iar restul timpului îl petrec acasă, în familie. Nu putem arunca întreaga răspundere doar pe umerii dascălilor, copiii trebuie încurajați să învețe, să iubească școala deoarece cine are carte, are parte.”-deputat Ionel Floroiu.

”Totul este nou în școlile noastre, elevii sunt impulsionați, astfel, să învețe mai bine iar cadrele didactice au condiții decente, de oraș, pentru a-și desfășura activitatea. Am fost sprijinit pentru ducerea la bun sfârșit a investițiilor din comună de conducerea PSD Bacău, de europarlamentarul Dragoș Benea, de deputatul Ionel Floroiu- un adevărat prieten al comunei Răchitoasa dar și de Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.”-Valentin Moraru.

Investiții în infrastructura rutieră și în rețeaua de apă și canalizare

Aflată pe Valea Zeletinului, la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Bacău, comuna Răchitoasa este o localitate cu aproximativ 5 mii de locuitori, care trăiesc în 15 sate ( Barcana, Bucșa, Buda, Burdusachi, Dănăila, Dumbrava, Fărcașa, Fundătura Răchitoasa, Haghiac, Magazia, Oprișești, Putini, Tochilea și Răchitoasa ( reședința de comună).

Investițiile din ultimii ani, realizate în infrastructura rutieră și cea de apă și canal, au schimbat la față comuna, aflată la o distanță considerabilă de oraș. Cu ajutorul fondurilor europene, printr-o investiție a Consiliului județean Bacău, a fost modenizat DJ 241 (Izvorul Berheciului-Podu Turcului), drum județan ce reprezintă drumul principal din Răchitoasa. Mai mult, administrația condusă de Valentin Moraru și Ovidiu Ivanciu a reușit să asfalteze 5,3 kilometri  de drum comunal între satele Burdusaci, Haghiac, Oprișești, Movilița și Dumbrava. Până la sfârșitul acestei toamne, vor fi finalizate lucrările de extindere și modernizare a rețelei de apă și de construire a unei stații de epurare în satul Răchitoasa. Și această investiție, în valoare de 9,3 milioane de lei, a beneficiat de finanțare prin PNDL. În scurt timp, până pe 14 octombrie, când este și ziua comunei Răchitoasa, vor fi finalizate și lucrările pentru mdoernizarea și extinderea sediului primăriei, care se realizează cu bani de la bugetul local.

Și rețeaua de electricitate și iluminat public a beneficiat de extindere și modernizare. Pe drumul județean DJ241 a fost modernizat sistemul de iluminat public, unde au fost montate 400 de lămpi LED. Deja au fost finalizate proiectul de extindere a rețelei de iluminat în satele Barcana și Putini, de pe urma căruia beneficiază peste 50 de familii dar și în Satul Buda. Până la finalul anului viitor va fi reabilitat și modernizat și sistemul de iluminat în satele Fundătura și Movilița.

Proiecte majore finanțate prin Programul ”Anghel Saligny” și PNRR

Investițiile de anvergură vor continua și în următoarea perioadă. Primarul Valentin Moraru a semnat deja contractele pentru achiziția unor microbuze nepoluante și pentru reabilitarea și modernizarea fostului imobil în care a funcționat Cooperativa Agricolă de Producție (CAP), care va fi tranformat în sediul Primăriei Răchitoasa, cu ajutorul unei finanțări de aproximativ 5,5 milioane de lei. Fondurile europene cu care vor fi realizate aceste obiective provin din Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). Totodată, au fost depuse proiecte și în perioada următoare vor fi semnate contractele de finanțare pentru modernizarea mai multor kilometri de drum comunal (4,2 milioane de lei), extinderea rețelei de apă și canalizare în satele Fundătura și Răchitoasa (12,4 milioane de lei), ambele prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” dar și pentru dotarea și echiparea școlilor din comună (1,7 milioane de lei), cu ajutorul fondurilor europene, prin PNRR.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri