La vernisajul expoziţiei, primarul interimar al Sibiului, d.na Astrid Fodor, împreună cu membrii juriului şi cu expozanţii.

Manifestările culturale care au devenit tradiţionale la Sibiu, au provocat şi în acest an un mare interes pentru doritorii de cultură din ţară şi din străinătate.

Integrată în ansamblul manifestărilor sibiene, expoziţia de maximafilie, naţională cu participare internaţională, „SIBIUMAX 2015” (3-10 septembrie a.c.) a fost un veritabil regal filatelic de nivel european. Au participat în concurs şi au fost expuse spre vizionarea publicului în două spaţii generoase ale impresionantei clădiri a Primăriei municipiului Sibiu, un număr de peste cinci zeci de colecţii filatelice de maximafilie din România, Canada, Cipru, Franţa, Italia, Luxemburg, R. Moldova, Serbia şi Spania, prezentate pe aproape patru mii de foi de expunere.

Oficialităţile locale, reprezentanţii mass-media din Sibiu, maximafiliştii, organizatori sau expozanţi, personalităţile culturale din România şi din ţările invitate precum şi publicul vizitator au apreciat această expoziţie ca fiind cea mai mare şi mai reuşită, din şirul manifestărilor de acest gen desfăşurate în Sibiu, fostă capitală culturală europeană.
O premieră pentru Sibiul filatelic a fost şi prezenţa unui juriu internaţional având ca preşedinte pe domnul Nicos Rangos din Cipru, director al Federaţiei Europene a Asociaţiilor Filatelice şi ca membri, pe doamna Anny Boyard din Franţa, membră în biroul Comisiei de maximafilie a Federaţiei Internaţionale de Filatelie, pe domnul Rosario D’Agata din Italia, preşedinte al Asociaţiei Italiene de Maximafilie, precum şi pe domnii Vasile Doroş, preşedinte al Societăţii Române de Maximafilie „dr. Valeriu Neaga”, cu sediul în Bacău şi Coriolan Chiricheş, presedintele Asociaţiei filateliştilor din judetul Botoşani.

PUBLICITATE

Juriul a acordat nouă diplome în rang de „medalie de aur”, (şase pentru colecţii din România, două Franţa şi una Italia), şapte diplome în rang de „medalie de vermeil mare”, două de vermeil, trei de argint mare şi trei de argint. Dintre acestea, maximafiliştii băcăuani au obţinut trei „medalii de aur” pentru exponatele: „Coloane şi colonade” (cel mai mare punctaj, 94 puncte din 100 posibile) prezentat în competiţie de Mihai Ceucă, „O istorie ilustrată a literaturii române” prezentat de Gheorghe Ardeleanu, şi „Pictori celebri în faţa oglinzii – autoportrete” prezentat de Mihai Semenov. La succesul echipei reprezentative a Bacăului au contribuit şi maximafiliştii: George Gligor care a obţinut diploma în rang de „medalie de vermeil mare” cu exponatul „Păsările din Europa şi cuiburile lor” precum şi pe cea de „vermeil” cu exponatul „Delta Dunării – paradis ornitologic” şi Gabriel Oancă, recompensat cu „argint mare”, pentru exponatul de un panou, „Constantin Brâncuşi – imagini şi simboluri ale sculpturii”.

Exponatele din Bacău „George Enescu în suita marilor muzicieni europeni, aparţinând lui Vasile Doroş şi „Impresionismul în Franţa” a lui Claudiu Doroş, au primit „Diploma de onoare” fiind expuse la clasa de Onoare şi respectiv, „Hors Concours”, dată fiind tangenţa aparţinătorilor cu echipa de jurizare. În mod excepţional lucrarea de studiu maximafil având ca autor pe Vasile Doroş, intitulată „George Enescu în constelaţia muzicii universale” a fost distinsă cu diploma în rang de „medalie de aur”, singura apreciere de acest nivel dintre cele opt lucrări prezentate la clasa de literatură filatelică.

Expoziţia organizată de Asociaţia Filateliştilor din Judeţul Sibiu în parteneriat cu Societatea Română de Maximafilie „dr. Valeriu Neaga”, sub patronajul Federaţiei Filatelice Române, nu ar fi putut avea loc fără sprijinul logistic şi cultural al Primăriei municipiului Sibiu. La cererea publicului sibian expoziţia va rămâne deschisă peste programul anunţat iniţial.

In cartea de impresii a expoziţiei, domnul Nicos Rangos, director al F.E.P.A., a consemnat că „expoziţia a fost, cu certitudine, de nivel competiţional european, un exemplu de urmat pentru toate asociaţiile filatelice din lume”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ