6 mai 2024
ContrasensÎn ce politician salvator și antisistem îți pui, azi, toată speranța?

În ce politician salvator și antisistem îți pui, azi, toată speranța?

Zilele trecute, în presa rusească, a apărut un articol despre o situație mai mult decât interesantă din Ucraina. Pe scurt, s-a aflat că doi politicieni ucraineni, care aveau pusă eticheta de „pro-ruși”, erau de fapt angajați ai serviciilor de informații militare.

Deputatul Evgheni Șevcenko a apărut în Parlamentul ucrainean în uniformă militară și le-a arătat jurnaliștilor legitimatia  Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei. Cam în același timp, în mass-media, au apărut informații că fostului ministru al Transporturilor și Comunicațiilor, Evgheni Cervonenko, i s-a acordat gradul de locotenent colonel al Direcției principale de informații.

“Ambii erau considerați politicieni pro-ruși, erau membri ai cercurilor de opoziție și au fost supuși unor critici dure din partea «patrioților profesioniști» ucraineni pentru acest lucru”, scrie publicația Rubaltic.ru. Șevcenko a fost inițial membru al organizațiilor „pro-Maidan” dar, din 2020, l-a criticat deschis pe George Soros și pe adepții săi, a caracterizat evenimentele din Donbass drept un război civil, l-a lăudat public pe Alexander Lukașenko și a făcut, de asemenea, călătorii de lucru în Bielorusia. Cervonenko a fost consilier al președintelui Leonid Kucima, iar în 2004-2005 s-a alăturat echipei politice a lui Viktor Iuşcenko, care a condus „Revoluția Portocalie”.

“După venirea la putere a lui Iuşcenko, a fost ministrul transporturilor și comunicațiilor, guvernatorul regiunii Zaporojie, șeful comitetului de organizare pentru organizarea Euro 2012 și viceprimarul Kievului. Odată cu venirea la putere a lui Viktor Ianukovici, Cervonenko a lucrat în funcții de conducere în Ministerul Situațiilor de Urgență, iar după Euromaidan s-a apropiat de conducerea Opoziției și a criticat regimul de la Kiev”, mai scrie publicația. După apariția informațiilor că Șevcenko și Cervonenko aparțin de GRU, presa naționalistă a fost cuprinsă de un sentiment de indignare, apoi, a tăcut subit.

Exact la fel cum s-a întâmplat în martie, când Denis Kireev, membru în delegația de negociere a Ucrainei cu Rusia, considerat “pro-rus”, a fost împușcat de SBU (serviciile secrete civile) pentru ca, ulterior, să se afle că era și el angajat al GRU.

“Tinerii hipsteri care lucrează în redacții la Kiev, se pare, nu au citit cărți cu spioni și nu știau că trimiterea agenților „sub acoperire” în diferite organizații civile este o practică obișnuită pentru serviciile speciale din întreaga lume. Pentru ce? Dar este elementar. Un politician de Opoziție nu îi va spune unui „tovarăș maior” ceea ce va bârfi cu plăcere, la un pahar de coniac, cu un analist financiar zâmbitor sau cu o persoană cu gânduri asemănătoare, cu care tocmai a iesit din emisiunea unui post de televiziune prietenos. Și, bineînțeles, Bielorusia nu ar accepta pe teritoriul său nici un spion ucrainean, nici un politician din Maidan. În schimb, cum să nu-l primească pe  «opozantul ucrainean» care îl laudă public pe Lukașenko!?”, mai scrie sursa citată.

Presa de la Kiev a încercat întâi să facă mișto de serviciile prestate de politicieni în domeniul informativ, dar, apoi, după ce s-au primit semnalele cuvenite de la președinție, a tăcut.

Morala?! Cum spunea un personaj din Twin Peaks, nimic nu e ceea ce pare a fi.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri