Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie și lucrurile au început să se precipite. Pe de o parte, autoritățile se străduiesc să se încadreze în calendarul aprobat de Guvern privind etapele pregătitoare, pe de altă parte se agită competitorii și formațiunile politice care îi susțin. Luni, în sala mare a Palatului Administrativ a avut loc prima instruire a operatorilor sistemului electronic de înregistrare, următoarele instruiri urmând să aibă loc la Centrul de Afaceri. Județul Bacău are 700 de operatori, care vor fi instruiți în serii de câte 40.

Urmează tragerea la sorți și instruirea membrilor și președinților secțiilor de votare, instruiri care vor avea loc în Moinești, Onești, Sascut și Bacău. Cum spuneam, și organizațiile politice sunt active. La Biroul Electoral Județean nr. 4 Bacău (BEJ) deja au fost primite trei sesizări, una de la un cetățean și două de organizațiile județene ale PNL și PSD.

Panouri lipsă și afișe prea mari

Pe scurt, PNL Bacău a reclamat că în comuna Letea Veche nu este amplasat niciun panou pentru afișajul electoral, fiind încălcat art. 41 din Legea 370, care stabilește că primarii sunt obligați să stabilească locuri speciale pentru materialele electorale. BEJ Bacău arată că, prin dispoziția 216 din 24 septembrie, primarul a stabilit spații pentru amplasarea afișelor: 3 în Holt, 4 în Letea Veche, 2 în Ruși Ciutea, una în Radomirești și 2 în Siretu.

Prin urmare, respinge sesizarea PNL ca nefondată. PSD a sesizat că în comuna Ștefan cel Mare este amplasat un banner cu sigla PNL și imaginea candidatului Klaus Iohannis, iar cetățeanul C.S. reclama că în comuna Sascut sunt amplasate bannere cu sigla PSD și imaginea candidatului Viorica Dăncilă. BEJ a constatat că materialele electorale din Ștefan cel Mare și Sascut depășeau dimensiunile prevăzute de lege (500 mm/350 mm), a admis sesizările, a dispus înlăturarea bannerelor și a anunțat AEP pentru a lua măsuri.

Membrii BEJ Bacău, cei care iau decizii legate de desfășurarea alegerilor prezidențiale, sunt judecătorii Paula Cristina Fesan, președinte, Mihaela Dabija, locțiitor, și Daniela Rusu-Donighevici, membru, Andreea Boboc – AEP, la care se adaugă reprezentanții partidelor/alianțelor care au candidați: Gabriela Țarălungă – PNL, Ciprian Popa – PSD, Cristian Dumitrescu – PMP, Gabriela Bejan – UDMR, Leonard Ioan Bulai – Alianța USR-PLUS, Maricica Luminița Coșa – Alianța „UN OM” și Andrei Pascal – PNR.


PUBLICITATE