Guvernul a adoptat pachetul legislativ vizavi de organizarea alegerilor locale programate pentru 5 iunie.

Întregul pachet privind organizarea si desfasurarea alegerilor va intra în vigoare începând cu 22 martie 2016, data începerii perioadei electorale. In intervalul 11-26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judetene si primari.

Dupa perioada în care pot fi depuse contestatiile, data de 4 mai este termenul pentru ramânerea definitiva a candidaturilor. Campania electorala va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, si se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7.00 si se va încheia la ora 21.00. In acest an, au aparut si câteva noutati. Astfel, pentru a monitoriza prezenta la vot si a evita fraudele s-a pus la punct un sistem informatic. Pentru prima data, buletinele alegatorilor vor fi scanate, evitându-se astfel posibilitatea de a vota de mai multe ori.

PUBLICITATE

Pentru a facilita accesul alegatorilor la optiunea de vot, va fi inserata o legenda, în prima parte interioara a buletinului de vot, ce va contine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorti a ordinii pe buletinul de vot, precum si paginile din buletinul de vot în care acestia au fost înscrisi.

În cazurile in care candidatii nu intrunesc majoritatea voturilor si situatiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminica, 19 iunie.

Bugetul alocat organizarii alegerilor este de 350 milioane de lei. Dupa modificarile legislative din 2015, plata membrilor birourilor electorale si ale aparatului tehnic auxiliar se va face de la bugetul de stat si nu de la bugetul local, ca la precedentele alegeri. Deocamdata, potrivit legislatiei, primarii se vor alege dintr-un singur de tur de scrutin, iar presedintele Consiliului Judetean va fi ales prin vot indirect, adica prin votul consilierilor judeteni alesi.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ