Luni seara, în jurul orei 21.00, autoritățile au fost anunțate prin apelul de urgență 112 că, într-un bloc de pe strada Alecu Russo, au fost auzite mai multe împușcături, urmate de urlete disperate. Ajunși de urgență la fața locului, polițiștii au constatat că, la scara B din blocul 47, se afla un corp neînsuflețit al unui tânăr care prezenta semne evidente de rănire prin împușcare.

Aproape instantaneu, zona a fost împânzită de forțele speciale ale poliției, însoțite de criminaliști care au început cercetarea amănunțită a zonei. După câteva zeci de minute, în cartier, peste 100 de polițiști încercau să afle cât mai multe date despre caz. La un moment dat, îi recunosc chiar pe șefii poliției județene, vădit preocupați de situație.

Criminalul și victima se cunoașteauÎntre timp, în zona împrejmuită cu benzile galbene ale criminaliștilor, curioșii din cartier sau băcăuani alertați de zvonurile de pe rețelele de socializare au început să se adune, iscodind cu privirea locul unde se petrecuse grozăvia. De la un martor (care pare-se a fost prezent în apropierea momentului producerii tragediei), s-a aflat că tânărul avusese o dispută verbală cu un individ corpolent, de peste 1,90 metri înălțime și o greutate de circa 120 de kilograme. Ceea ce poate rezulta că cei doi se cunoșteau. Apoi, martorul susține că, după ce s-a îndepărtat de scara blocului, a auzit o împușcătură, urmată de urlete și încă două pocnituri. La scurt timp, ucigașul ar fi plecat liniștit, ca și cum nu se întâmplase nimic, cu mâinile în buzunare, îndreptându-se spre ghena de gunoi de la capătul aleii blocului.

De altfel, criminaliștii s-au și axat pe cercetarea zonei de gunoi, după ce, în prealabil, verificaseră scara de bloc plină de sânge, unde avuse loc asasinatul. După zeci de minute de studii amănunțite, ofițerii echipați în combinezoane albe au ridicat probe într-un plic mare din hârtie. În tot acest timp, prin întreg cartierul, umblau polițiști în civil pentru a depista orice indiciu care să-i ajute la edificarea anchetei. În întuneric, aud cum o voce încerca să obțină de la proprietarul unui magazin imaginile suprinse pe camerele de supraveghere.

Cazul a fost preluat pentru cercetari de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Referitor la acest caz, procurorii au comunicat că s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor. „În prezenta cauză, se efectuează multiple activităţi investigative şi de urmărire penală, în vederea identificării autorului faptei şi a împrejurărilor comiterii acesteia. Pentru moment, având în vedere caracterul nepublic al urmăririi penale şi pentru a nu fi afectată buna desfăşurare a anchetei, nu pot fi furnizate informaţii suplimentare”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

„Un băiat cuminte”, spun cunoscuții

Printre oamenii prezenți în zonă, erau și câțiva dintre prietenii victimei, vizibil marcați de veste, tremurând la gândul că amicul lor ar putea sfârși în asemenea fel, aproape că nu-și puteau reveni din șocul emoției. „Nici nu pot crede, este un băiat cuminte, liniștit. L-am sunat și nu mi-a răspuns, mașina este parcată în fața scării. Dar, poate nu e el…”, relatau aceștia, cu ochii măriți de spaimă. Mai aflu că victima, Iulian Cezar Oancea, era membru al recent înființatului Centru pentru Tineret Bacău. De altfel, printre postările acestuia de pe pagina de Facebook, observ implicarea sa în problematica recentă a coronavirusului, susținând, la acel moment, cererea de suspendare a cursurilor de la N. V. Karpen. În ultima sa prezență de pe această rețea, remarc ironia la adresa perfidului virus. „Iulian, în cele câteva luni în care ai fost în echipa Federației (coordonator departament grafică) am râs împreună, ne-am distrat împreună și am lucrat împreună. E dificil pentru noi să înțelegem ce s-a întâmplat, dar știm că nu ai meritat asta. Pentru noi vei fi mereu omul care ne-a făcut să râdem, care tocmai ce învățase să îmbrățișeze, care avea glumele la el pe care le scotea din pălărie deodată și ne surprindea pe toți. Ești exemplul nostru despre ce înseamnă să îți dorești să începi o nouă viață, după o adolescență nu prea fericită. Îți mulțumim că ai existat în viață noastră. Nu te vom uita!”, este mesajul administratorului paginii Federației Tinerilor din Bacău. De altfel, mesajele curg pe internet scrise de toți cei care l-au cunoscut, chiar și pasager, s-au declarat șocați de eveniment. „Iulian lucra de la noi, la Hub, dar de câteva săptămâni, nu a mai venit. Nu știam trecutul, dar îl știam pe Iulian din prezent. Era unul din cei mai pașnici, politicoși, doritori oameni din toți cei pe care i-am cunoscut…Probabil, de asta mă șochează atât de mult totul…”, scrie un apropiat al victimei.

„L-am «învățat» să îmbrățișeze. Îmi amintesc și acum ce fericit era după fiecare îmbrățișare pe care mi-o dădea. Mă întreba: „Așa-i bine, Miha? Ai simțit oxitocina?”. Duminică îmi spunea că avem de povestit și că abia mă așteaptă acasă și că îi pare rău că nu reușesc să ajung și eu pe Ceahlău, așa cum stabilisem. A fost unul dintre oamenii cu care am povestit de mai multe ori cât am fost în Uganda și mă facea să râd în hohote. Îți mulțumesc pentru atât de multe momente faine. Îți mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ai acordat-o de nenumărate ori. Îți mulțumesc pentru exemplul de voință și de „reconfigurare traseu”. Spor la îmbrățișat, acolo. Acum, ești expert”, este mesajul sfâșietor al unei prietene.

Răzvrătirile…trecutului

De altfel, despre victimă, colegii mei au scris într-una din edițiile de acum trei ani. Aflu că tânărul, la vremea adolescenței, fusese implicat într-un caz de fraudă informatică, primind o condamnare la închisoare de cinci ani. Adolescentul fusese trimis în judecată de procurorii DIICOT, în 2014, fiind acuzat de acces fără drept, la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, fraudă informatică și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Potrivit procurorilor, în perioada aprilie-august 2013, minorul (care avea atunci 14 ani) a folosit fără drept datele de identificare ale cardurilor bancare ale mai multor persoane din țară, dar și din străinătate și a utilizat date fictive pentru a face comenzi pe mai multe site-uri de unde a cumpărat o serie de bunuri și produse.

Cazul a fost preluat pentru cercetari de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"