Bugetul Bacaului, grevat de datorii imense

Bugetul municipiului Bacau trebuie sa suporte un nivel impovarator de indatorare. In ultimii sase ani, sefii municipalitatii au contractat credite totalizand peste 1200 de miliarde lei vechi. La aceasta suma se adauga alte sute de miliarde lei, constand in dobanzi si comisioane aplicate creditelor. In urma cu sase ani, datoria Primariei Bacau se ridica la doar 240 de miliarde lei vechi, aproximativ 6 milioane de euro. In prezent, ea este de 6 ori mai mare, fara a mai pune la socoteala dobanzile percepute la imprumuturi.

Actualul edil – Romeo Stavarache – pare decis sa-si "cumpere" al treilea mandat de primar cu bani de la banca. Daca in urma cu 6 ani, la mai putin de 3 luni de la preluarea mandatului, Stavarache afirma ca intentioneaza sa-si dea demisia din functia de primar din cauza datoriilor pe care le inregistra Primaria, astazi edilul liberal angajeaza credit dupa credit in numele municipalitatii.
Din 2006 si pana in prezent, Primaria a contractat 4 credite totalizand peste 1200 de miliarde lei vechi (aprox. 30,5 milioane de euro). La aceasta suma se adauga alte sute de miliarde constand in dobanzi si comisioane percepute de institutiile bancare de la care municipalitatea a imprumutat bani.

Datorii de 240 miliarde, in 2004

In 2004, cuantumul datoriilor inregistrate de municipalitate atingea suma de 240 miliarde lei vechi, de 6 ori mai putin decat in prezent si fara a lua in considerare nivelul dobanzilor pe care trebuie sa le suporte Primaria la creditele luate incepand cu 2005 – 2006. Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, fost viceprimar al municipiului, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca banii urmau sa fie platiti in contul unor lucrari la infrastructura rutiera a Bacaului. "Datoriile erau de 240 miliarde lei vechi la plecarea din Primarie. Nu-mi mai amintesc procentul privind gradul de indatorare. Erau lucrari efectuate la modernizarea drumurilor si ele trebuiau achitate. Nu era o metoda clasica de imprumutare, era un fel de credit furnizor care urma sa fie achitat. Oricum, bugetul cu care lucram era de multe ori mai mic decat acum. Era o solutie pentru a face drumuri in municipiul Bacau", a afirmat Benea.

Ultimul credit: "doar" 7,5 milioane euro

La ultima sedinta a Consiliului Local, alesii au aprobat demararea procedurilor privind contractarea unui nou credit, in valoare de 7,5 milioane euro. Proiectul a trecut cu unanimitate, fara ca reprezentantii bacauanilor in forul deliberativ sa interpeleze executivul Primariei cu privire la "sanatatea" financiara a bugetului local. Declarativ, pedelistul Constantin Draganuta, respectiv pesedistul Nicolae Zaharia au criticat intentia municipalitatii. Draganuta a recunoscut ca in 2004 datoriile Primariei erau mai mici decat acum. "Dupa sase ani, ne dam seama ca primarul minte si cand doarme. Cand Stavarache a ajuns primar in 2004 a spus o minciuna: ca orasul e inglodat in datorii. Valoarea de indatorare a municipiului e mai mare acum decat atunci", a declarat democrat-liberalul. De cealalta parte, Zaharia a cerut publicarea pe situl Primariei a datoriilor la zi ale municipiului. "Declarativ, Bacaul sta foarte bine. La nivel de surse stim insa ca exista multi agenti economici care nu si-au incasat banii pentru serviciile prestate Primariei. Stavarache Romeo ne prezinta in CL tot felul de documente financiar-contabile, pe care le considera favorabile. Opozitia insa nu poate influenta politic deciziile luate", a spus social-democratul.

"In 2004, unii ziceau ca-si dau demisia!"

Subprefectul Constantin Scripat, fost viceprimar in primul mandat al lui Stavarache, a declarat ca in 2004 noul edil a folosit o stratagema politica pentru a-si masca neputinta administrativa. "Unii isi dadeau demisia in 2004 si strigau ca din gura de sarpe ca municipiul Bacau are datorii imense. Astazi, vedem ca nivelul imprumuturilor este scapat de sub control. Mi se parea normal ca bacauanii sa fie intrebati in eventualitatea contractarii acestui nou credit. Avem de-a face si cu o lipsa de transparenta in cheltuirea banului public", a afirmat subprefectul.

Lucian Bogdanel

"Am lasat in Primarie datorii de aproximativ 200-250 de miliarde lei vechi. Undeva pe la 6 milioane de euro, deci mult mai putin decat datoriile pe care le are Primaria in acest moment. Am avut un program, Marea Asfaltare, la care s-a lucrat cu o firma de-a lui Umbrarescu. Bacauanii stiu cum s-a muncit. Am facut drumuri in oras si cred ca acest lucru s-a vazut in timp. Acum, infrastructura e praf si pulbere. Acele datorii urmau sa fie achitate in mod esalonat din octombrie 2004, pana in aprilie anul urmator. Bani erau, nu era o problema. De asemenea, nu trebuie uitat ca noi nu aveam la dispozitie fonduri europene sau alte surse de finantare pe care Primaria ar trebui sa le aiba acum. Eu nu m-am laudat ca am atras sute de milioane de euro in oras si nici nu am lasat un municipiu pe chituci, asa cum Bacaul arata la ora asta."
Dumitru Sechelariu, fost primar al Bacaului