Strada Plaiului, din cartierul Serbanesti, este una dintre cele mai inguste din municipiul Bacau. In ultimii ani traficul in zona a crescut si s-a diversificat. Locatarii se plang de strada distrusa, de masinile care circula zi si noapte. Le vibreaza ferestrele caselor si crapa peretii. De curand, s-au trezit si cu o conducta de canalizare lipita de garduri.

Nu demult, strada Plaiului, era doar o ulita. In ultimii ani, in zona s-au ridicat imobile aratoase, ateliere, magazine si chiar o fabrica de confectii. Vechea straduta nu mai face fata traficului. Pe unele portiuni, este imposibil ca doua masini sa treaca una pe langa cealalta fara sa se atinga. De curand, circulatia pe aici a ajuns o adevarata proba de indemanare, dupa ce strada a fost ingustata prin montarea pe langa trotuare a unei conducte de canalizare… aeriene. Pe cateva sute de metri, lipita de trotuar, a fost asezata o conducta groasa. “Au legat conducta asta de gardul oamenilor si nici acum nu stim foarte clar ce-i cu ea, ne-a declarat Valeria Onofrei. Din cate ne-au spus muncitorii, s-ar fi infundat canalizarea si iese mizeria la fabrica de confectii din cartier. Se face aici si un mare bazin sau camin, dar e mereu plin de apa din cuza unui izvor. Si de acolo or sa traga apa cu pompa sa o verse la canal prin conducta asta”. In zona lucrarilor, nici picior de muncitor pentru a obtine mai multe informatii.

Lac din gard in gard

Locatarilor li s-a promis ca strada va intra in reabilitare, mai ales ca sunt probleme grave si cu apa potabila. “Avem o apa infecta, a mai spus Valeria Onofrei. Tevile sunt vechi, ruginite si se sparg. Si canalizarea e cu probleme. Cand se infunda, se umplu curtile de mizerie. Ne-a chemat domnul primar la scoala, in campania electorala si ne-a promis ca face strada. Acum, sa vedem. Vad ca nu s-au apucat de treaba. Au pus numai conducta asta. Poate or sa o ingroape in pamant, ca nu trebuie sa ramana asa”. Locatarii caselor de pe “traseul” conductei mai au un motiv de nemultumire. Aceasta traverseaza strada in doua locuri, pentru a se realiza deversarea la canalele de pe strazi. Pentru a proteja conducta, au fost construite podete din lemn si pietris de-a curmezisul strazii. Intre acestea, se formeaza adevarate lacuri cand ploua. “Se aduna apa din trotuar in trotuar. Nu mai ai pe unde trece”, spune si Eleonora Ciohodaru. Toata lumea spera ca primaria sa gaseasca o solutie mai buna pentru rezolvarea problemei decat sa lege conducte de garduri.

Casele crapa sub ochii locatarilor

“Mai avem o durere, se plange Valeria Onofrei. Casele noastre sunt vechi. Nu au fost proiectate sa reziste la traficul care este acum pe strada noastra.” Oamenii se uita ingrijorati la peretii caselor, pe care apar noi si noi crapaturi. In fiecare vara, e regula, trebuie sa faca reparatii. “In case este si mai vizibil. Sa vedeti ce crapaturi s-au facut! Acum trebuie sa dau 10 milioane sa repar si sa zugravesc”, mai spune Valeria Onofrei. De la un capat la altul, strada este plina de cratere si e toata un deal si-o vale. Gurile de scurgere sunt peste nivelul strazii, iar cand ploua, apa balteste zile in sir. Oamenii s-au tot plans si asteapta sa-i auda cineva. Scris de Doina MincuPUBLICITATE