O mare de oameni s-a strâns duminică după-amiază în curtea Bisericii „Sf. Dumitru”, acolo de unde au plecat într-un periplu cunoscut de băcăuani sub denumirea de „Marșul pentru Viață”. Aflat la cea de-a VII-a ediție în Bacău (a IX-a la nivel național), „Marșul pentru Viață!” a fost organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) filiala Bacău, iar tema acestui an este „Unic din prima secundă”, care afirmă unicitatea și valoarea infinită a fiecărei persoane încă din prima clipă a vieții.

Practic, prin acest eveniment, organizatorii își doresc să tragă un semnal de alarmă asupra greutăților pe care le întâmpină femeile care au dificultăți în a-și duce sarcina la bun sfârșit, greutățile fiind de natură financiară, sprijin moral, psihologic ș.a. „Marșul pentru viață!” face parte dintr-un calendar mai amplu de manifestări derulat în luna martie, numit „Luna pentru Viață!”, în care mai multe asociații implicate în acest proiect desfășoară activități pro-viață.

„Anul acesta s-a gândit ca marșul acesta să ajungă în cât mai multe localități din fiecare județ. Viața e darul lui Dumnezeu și este foarte ușor să vorbești împotriva vieții atunci când ești născut, când ai viață. De aceea, cei care stau deoparte trebuie să conștientizeze că și ei au primit acest dar, că natura le-a dat posibilitatea să trăiască, și atunci de ce să nu dăm posibilitatea celorlalți să facă lucrul acesta, când de cele mai multe ori vorbim de bani sau pur și simplu de sprijinul moral”, a declarat Răzvan Popovici, președinte ASCOR Bacău.

Participanții la „Marșul pentru Viață!” au plecat de la Biserica „Sf. Dumitru” pe traseul Pod Narcisa – Biserica Sf. Gheorghe – parcare Stadion Municipal – Piața Tricolorului, pe parcurs alăturându-se coloanei mai mulți oameni din parohiile municipiului Bacău și din localitățile învecinate.

În Piața Tricolorului așteptau alți participanți la această manifestare iar după joncțiunea tuturor, masa de oameni s-a adunat în jurul unei scene amplasate în fața Palatului Administrativ.

La marș au mai participat Luminița Coșa, prefectul județului Bacău, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, și Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. „Sunt aici pentru dumneavoastră, vă mulțumesc că sunteți într-un număr atât de mare. Sunt aici pentru femeile care au probleme de sănătate pentru a aduce pe lume un copil.

Sunt aici pentru copiii care au problem de sănătate, pentru că Viața suntem noi toți”, a transmis celor prezenți prefectul Luminița Coșa.

„Astăzi ne-am întâlnit ca să ne bucurăm de cel mai frumos dar pe care ni l-a dat Dumnezeu: viața, viața copiilor noștri. Să nu uităm niciodată că pe aceste meleaguri, de sute și mii de ani, noi sărbătorim viața și avem grijă de copiii noștri. Vă mulțumesc ca ați venit astăzi în număr atât de mare pentru a nu uita nicio secundă că cel mai frumos dar de la Dumnezeu sunt copiii noștri, care trebuie să învețe ce înseamnă să fii un bun creștin”, a adăugat și primarul Cosmin Necula, care a făcut apel la bunătate și toleranță.

În alocuțiunea sa, Înaltpreasfințitul Ioachim a declarat: „Vă transmitem din partea Cerului binecuvântarea lui Dumnezeu pentru faptul că faceți parte din binecuvântatul popor de sfinți și de eroi. Astăzi, cu demnitate, ați plecat pe un drum care este cel indicat de mântuitorul nostrum Isus Cristos.” Finalul întregului eveniment a aparținut Corului Parohiei Irești-Buzău, care a susținut un program artistic.

Și la Comănești a avut loc „Marșul pentru viață”, dar s-a desfășurat sâmbătă, 23 martie, în organizarea Protopopiatului Moinești. Participanţii au parcurs traseul Biserica „Sfântul Spiridon” – Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Biserica „Sfântul Ștefan”. Acțiunea a fost precedată de slujba Vecerniei săvârșită de preoții din Cercul pastoral „Valea Muntelui”, sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareș. La acest eveniment a participiat, ca delegat din partea Înaltpreasfințitului Ioachim, consilierul eparhial al sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, părintele Eugen Ciprian Ciuche, alături de primarul orașului Comănești, Viorel Miron, și alți reprezentanți ai autorităților locale.

„Marșul pentru viață” s-a organizat ieri și în Sascut și Podu Turcului, iar duminica viitoare, pe 31 martie să aibă loc și în Onești.

„Marșul pentru Viață!” a fost bine înțeles de participanți, o parte dintre ei împărțind cu noi impresiile despre această acțiune:

„În opinia mea, «Marșul pentru Viață» este răspunsul autentic în fața îndemnului societății. Pentru noi, pentru tineri, această activitate este exercițiul natural, social, civic, pentru cei care nu și-au uitat principiile, valorile, credința.”
Cristiana Chircu

„Știam de acest marș de la o nepoțică de-a mea care participă și am zis că să vin și eu și să o susțin. Știu că este o acțiune împotriva avorturilor și sunt de acord cu așa ceva. Am auzit că au mai fost câteva ediții în anii trecuți, dar acum am venit pentru prima dată.”
Constantin Dobric

„Am venit să susțin «Marșul pentru Viață». Este pentru prima dată, pentru că la edițiile trecute eram de serviciu. Acum că sunt liberă… Nu sunt de acord cu avorturile pentru că nu e corect. Este îmbucurător că acest eveniment este susținut de foarte mulți tineri.”
Angela Pavel

Alte articole