Geoana a pornit o adevarata campanie de imbunatatire a imaginii Partidului Social Democrat. In weekendul care a trecut, noul presedinte al social-democratilor ne-a zambit de pe sticla mai multor posturi de televiziune. aVrem sa o rupem cu trecutul”, zicea fostul ministru de externe. Ba chiar a dat de inteles ca toti oamenii cu idei de stanga ar face bine sa se anexeze partidului sau, ca altfel nu se poate izbandi. Si da-i si lupta. Parca nimic nu s-a intamplat cale de vreo 15 ani in tara asta, parca ne-am fi nascut ieri.
PSD, sub diversele sale denumiri pe care le-a purtat, a pierdut doua randuri de alegeri, in 1996 si in 2004. Paradoxal, aceasta formatiune nu reuseste sa priceapa ca oamenii i-au alungat de la putere nu din cauza rezultatelor economice, ci din cauza faptului ca asternuse o sapa de coruptie peste tara. Si vine acum noul sef al pesedistilor si ne cere sa uitam peste ce-am trecut. Dincolo de faptul ca nu este asa de acuratel” cum parea ca ministru de externe, Geoana vrea sa credem ca el ar fi mai presus de jaful care a ras din temelii virtutile Romaniei si romanilor. Pasamite, liderul PSD abia acum si-a dat seama ca procentul de sefuleti corupti din partidul sau este mult mai mare decat la alte formatiuni.
Mircea Geoana a preluat functia de presedinte al PSD in urma cu mai multe luni. Dar, odata cu scaunul, nu a luat si puterea reala in partid. Mai mult, aripile si gruparile diverse actioneaza acum mai libere, iar interesele se lovesc intre ele intr-o densa miscare browniana. Liberi de constrangerile unei conduceri ferme, importanti lideri pesedisti fac opinie din ce in ce mai separata de corul pe zeci de voci pe care Geoana se chinuie sa-l dirijeze.
Nimic nu s-a schimbat, in esenta, la PSD. Si nu vorbesc aici de organizatia bacauana, unde Hrebenciuc face necontestat cartile. Ci, uite, PSD Bucuresti. Razboiul surd al lui Dan Ioan Popescu, presedintele social-democratilor din Capitala, cu Mircea Geoana pare castigat de cel dintai. Astfel se explica de ce Ion Iliescu si-a postat zambetul atat de cunoscut de-a dreapta lui Popescu, la evenimente aparent nevinovate.
Revin, insa, in Bacau. Aici, pesedistii nici nu s-au mai obosit sa mimeze o cosmetizare. Sigur, unii lideri din esalonul al doilea, s-au mai schimbat. Dar tot Hrebenciuc dicteaza, iar sub sutana lui si-au gasit adapost oameni ca Iacobov, despre a carui vinovatie urmeaza sa se pronunte Justitia.
Ce se-ntampla in Bacau este valabil la nivelul intregii tari. PSD este un partid care stie sa-si apere oamenii, in stil sicilian.
In concluzie, Geoana imi apare ca un biet papagal, pus de altii sa recite poezia cu reforma si revolutia, in timp ce baza partidului isi vede linistita de vechile obiceiuri. Indiferent cate palme va lua, PSD nu e capabil de o schimbare adevarata. In lipsa de altceva, ni se vor servi surogate.Scris de Florin POPESCU