26 mai 2024
ActualitateImportam kinetoterapie din Elvetia

Importam kinetoterapie din Elvetia

Trei sute de mii de franci pentru copiii din estul judetului

Doua organizatii din Bacau si una Elvetia vor derula un proiect care vine in sprijinul copiilor si adultilor cu handicap din estul judetului, zona in care nu exista centre de recuperare. Cele trei organizatii sunt FSC, ASCHN Centrul “Daniel” si Espoiroumanie Elvetia, care sprijina ASCHN din 1990. Proiectul intitulat “Model de parteneriat si servicii mobile pentru comunitatile rurale sarace” va dura doi ani si va ajuta 400 de persoane cu handicap si 120 de specialisti. Obiectivul este de a transfera modele de buna practica dezvoltate in Elvetia si de a atrage atentia asupra nevoii de a dezvolta servicii in satele sarace de la noi. Bugetul este de 322.475 franci elvetieni, din care 249.875 de franci sunt oferiti de Programul de Cooperare Elvetiano-Român, restul fiind suportat de parteneri. Angajatii vor face o vizita de lucru in Elvetia si sesiuni de training livrate de experti elvetieni. Proiectul se adreseaza locuitorilor a zece comune: Dealu Morii, Gaiceana, Vultureni, Tatarasti, Stanisesti, Huruiesti, Glavanesti, Rachitoasa, Colonesti si Motoseni. Activitatile se vor implementa in 5 centre de zi cu o echipa mobila specializata in terapii de recuperare. De acest proiect vor beneficia si femeile gravide sau cu copii nou-nascuti. O echipa de specialisti de la Centrul “Daniel” si FSC se va deplasa in zona prin rotatie si va asigura servicii de kinetoterapie, logopedie, stimulare prin arte combinate, sprijin pentru parintii copiilor cu handicap si consilierea femeilor in vederea pregatirii pentru nastere si a evitarii problemelor cauzatoare de deficiente la copii. Alte activitati vizeaza infiintarea unui centru de resurse si training la “Daniel”, organizarea unei conferinte nationale, editarea unui manual de lucru si evaluarea beneficiarilor.

“Acest proiect inseamna foarte mult pentru copiii cu handicap din acele comune. Am avut, la terapie, un copil din Stanisesti care a venit doua luni, apoi a renuntat din cauza ca transportul costa foarte mult. E important si pentru ASCHN deoarece presupune dezvoltarea organizatiei.”



Lavinia Porubiu, coordonator Centrul “Daniel”

“Este aproape imposibil pentru familiile cu copii cu nevoi speciale sa acceseze servicii de kinetoterapie, logopedie si sesiuni de consiliere specializata pentru ca acestea sunt disponibile numai in oras.”

Ionut Chirita, coordonator fundraising@PR FSC Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri