A esuat in tentativa de a deveni “Capitala Culturala Europeana”, dar are toate sansele pentru a fi desemnat “Oras European al Sportului in 2017”. Pe data de 16 noiembrie, la Bruxelles, Bacaul este favorit la titlul acordat de ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation).

Constituita la Milano, in 2000, asociatia non-profit prezidata de Gian Francesco Lupattelli ofera, anual, titlul de de “Capitala Europeana a Sportului” (in 2017 va fi Marsilia, care va prelua stafeta de la Praga si o va preda in 2018 Sofiei), dar si distinctia de “Oras European al sportului”.

“Spre deosebire de capitala, care nu poate fi decât una singura, ca «Oras European al Sportului» pot fi desemnate mai multe localitati din Uniunea Europeana ce indeplinesc standardele noastre”, a declarat Gian Francesco Lupattelli, prezent ieri in Bacau. Lupattelli a evoluat drept pozitiv potentialul orasului nostru in cursa pentru titlul care, in trecut, a apartint si Iasiului, si Pitestiului, si Constantei.

“Este clar ca Bacaul trebuie sa-si restructureze si consolideze infrastructura sportiva, insa am convingerea ca tânarul primar Cosmin Necula si echipa sa vor reusi acest lucru”, a spus presedintele ACES intr-o conferinta de presa desfasurata la Centrul de Afaceri si Expozitii, si la care au mai participat vice-presedintele organismului continental, Lukas Vorel, primarul Bacaului, Cosmin Necula, euro-parlamentarul Catalin Ivan si consilierul local Adrian Gavriliu.

Desi a admis ca Bacaul sufera cumplit la capitolul baze sportive, primarul Necula a precizat ca titlul oferit de ACES nu va fi o tichie de margaritar, ci va constitui premizele unui…implant serios:

“Este un nou inceput pentru Bacau, iar acest titlu de oras european va reprezenta un vector pentru alocarea unui buget mai consistent sportului. Este o competitie cu noi insine pentru o stare de spirit pe care Bacaul vrea sa o dezvolte intr-un mod cât mai sanatos”.

Edilul a schitat o parte din programul care va fi supus atentiei ACES si care isi propune, printre altele, sa dezvolte activitati sportive pentru toate vârstele:

“Ne propunem un parteneriat cu Facultatea de Kinetoterapie, care sa aiba drept componente educatia, recuperarea si performanta, un parteneriat cu SCM Bacau in ceea ce priveste activitatea copiilor, un parteneriat cu Republica Moldova deoarece nu trebuie sa neglijam localitatile cu care suntem infratiti si implementarea unui program care sa ne permita sa traim mai sanatos.

Nu in ultimul rând, avem in vedere alocarea de fonduri substantiale pentru dezvoltarea proiectelor sportive propuse si, in special, pentru refacerea infrastructurii. Daca anul acesta am avut alocate 10 milioane de lei, in 2017 sper sa crestem cu cel putin 30 la suta aceasta suma”. Gian Francesco Lupattelli a dezvaluit ca prin obtinerea titlului de Oras European al Sportului, Bacaul poate atrage fonduri care variaza intre 55.000 euro si 550.000 euro:

“Totul este in functie de sustenabilitatea programelor pe care si le propune. Adevaratul câstig il reprezinta, insa, faptul ca, in baza acestor programe, cetatenii, indiferent de vârsta, vor putea face sport 365 de zile din 365”. Prezent la conferinta si indicat de primarul Necula drept “principalul motor al aderarii Bacaului la titlul de Oras European al Sportului”, europarlamentarul Catalin Ivan a punctat:

“Bacaul se conecteaza la Europa, prinzând un important flux de oportunitati. Sportul, in cazul de fata, este un motor care permite Bacaului sa intre intr-o familie in care se intâmpla foarte multe lucruri, nu doar sport. Il cunosc foarte bine pe Cosmin Necula si, tocmai de aceea am foarte mare incredere ca acest moment prielnic va fi fructificat foarte bine de municipalitatea bacauana”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. E la misto titlul acordat ? Cand nu ai stadion nici la nivelul ligii 3 la fotbal, cand o echipa de liga 2 renunta la competitie si retrogradeaza in liga inferioara, apoi cand se refuza finantari pe contracte (incepute, in curs de drulare) cu Primaria pe anul 2016, nu numai la fotbal, ci si la celelalte sporturi, iar ce e mai grav, nu sunt nici variante de finantare din mediul privat, cand toate acestea arata ca nu functioneaza nimic in sport, sa credem ca asa trebuie sa fie un oras european al sportului ? Ca se pot da bani, nu e rau, dar vreau sa vina o echipa europeana, AC Milan, Internationale Milano, sa joace pe Letea, iar la sfarsitul meciului sa li se arate Stadionul Municipal, care, dupa distinctia primita, ar trebui sa arate ca “San Siro”. Nici celelalte sporturi nu o duc prea bine. Dar s-ar putea sa gresesc. Poate s-a acordat distinctia datorita stoicismului, datorita sacrificiilor facute de jucatori in conditiile existente. Cine stie ?

 2. Din cite cunosc, acest titlu nu se refera neaparat la marea performanta. Un exemplu este si faptul ca in anii trecuti au primit acest titlu Pitestiul (care nu mai are demult echipa de fotbal, desi FC Arges a fost un nume in Europa nu doar in Romania) si Constanta, al carei stadion arata ca al Bacaului. Exista alte criterii, care tin de sportul de masa, de preocuparea pt. ideea de miscare in rindul copiilor dar si batrinilor. Bacaul are, intr-adevar, mari probleme la infrastructura fotbalistica si aici ar trebui investit serios. Am vazut ca se modernizeaza Proletarul si asta poate fi un inceput. Trebuie neaparat facut ceva si cu Municipalul E posibil ca titlul de oras al sportului sa duca la investitii masive in infrastructura….sa vedem…poate asta va fi sansa noastra

  • Tot la vorba mea (mai veche) se ajunge: sportul de masa in Bacau e cel cu Pacanele, Halbere, Coniac-Canoe, Sah, Table, Rummy; pe acestea le poate intrece Crosul (care nu necesita mari cheltuieli)…

 3. Pt. Dan: ce finantari pe contracte incepute, in curs de derulare a refuzat Primaria cluburilor sportive din Bacau in 2016? Chiar as vrea sa stiu daca exista macar un exemplu. Altfel, este usor sa batem cimpii.
  PS: sa nu spuneti cumva de ASC Bacau. Fostul club al lui Ciocoiu nu a avut vreun contract cincheiat cu Primaria pe anul 2016. Nici de finantare nerambursabila pe Legea 350 nici altfel. Repet, este f. usor sa vorbim…vorbe

  • Contractul pe 2016 (al SC-ului), inteleg ca nesemnat pana la alegeri (???), face parte, precum si contractele din anii anteriori, dintr-un Proiect (cu larga extindere in timp, dar probabil, ratacit…) aprobat de Organele Locale.
   Nu va mai deranjez cu alte comentarii, atat timp cat nu e prima data cand sunt taiate comentarii anterioare…
   Mult succes !

 4. Cateva lamuriri: acest titlu de oras european sportiv e ceva ….fix …nimic. Un ong strain il acorda tuturor. Interesul ong-ului e sa faca capital de imagine. Deci nu e nicio mare sfaraiala, apoi si comuna N. Balcescu poate lua titlul de comuna europeana pe sport. Se da oricui.
  Momentul ales de cei din Bacau e gresit. Bacaul e praf cu sportul si mai rau e faptul ca nu exista nicio viziune. E ca si cum unul care nu a facut baie o saptamana si se da cu deodorant. Miroase frumos, dar nu persista. Cam asa e cu sportul.

 5. daca citim hotararea de consiliu aflam ca acest ong ACES Europe a invitat Bacaul sa depuna cererea, ceea ce inseamna ca nu avem niciun merit. Astia cauta imagine. Si nu am inteles de ce uni spun ca e vorba de sport de masa, dar ei se duc si se pozeaza cu sportivi de la sportul de performanta. Trebuie s afacem lumina. Pe cine paclim asa usor. Miniciuna are picioare scurte.

 6. Din cite imi dau seama, prin obtinerea acestui titlu se pot atrage fonduri direct de la organizatia care-l ofera dar, probabil, si de la Comunitatea Europeana. Eu cred ca e bine ca Bacaul intra in acest circuit. Dovada? In articol se spune ca anul acesta, capitala europeana a sportului este Praga iar la anul va fi Marsilia. Vorbim de doua orase mari si cu un potential imens nu doar din punct de vedere sportiv. Stau si ma gindesc ca aceste orase nu ar fi intrat in competitie pt. a obtine titlul de capitala europeana daca nu ar fi avut si avantaje consistente. Bun, Bacaul nu va fi desemnat capitala, ci doar oras european al sportului, dar cred ca, chiar si asa este un pas inainte care poate sa ne aduce multe beneficii

LĂSAȚI UN MESAJ