25 aprilie 2024
ActualitateImobilul în care ar fi locuit Vasile Alecsandri rămâne clasificat ca monument...

Imobilul în care ar fi locuit Vasile Alecsandri rămâne clasificat ca monument istoric

Imobilul din Bacău care se presupune că ar fi aparținut familiei poetului Vasile Alecsandri va rămâne monument istoric, în ciuda soliciutarii actualului proprietar de a fi scos de pe această listă, informează un comunicat al Casei de Avocatură MUȘAT & ASOCIAȚII.

Conform sursei citate, completul de 3 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins solicitarea actualului proprietar de anulare a clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri”, menținând astfel imobilul sub regimul de protecție instituit prin Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Imobilul a fost clasat ca monument istoric încă din anul 1991, prin Ordinul nr. 2314/2004, care a preluat lista de clasare a imobilelor monumente istorice existentă la nivelul anilor 1991-1992.



Timp de peste cinci ani, societatea civilă locală și reprezentanții presei au dezbătut pe larg situația dezastruoasă în care a ajuns clădirea de patrimoniu și au militat pentru menținerea clasării ca monument istoric cu scopul protejării clădirii și al menținerii dreptului de preempțiune a statului român.

Conform legii, Direcția județeană pentru cultură „inițiază, atunci când este necesar, sau solicită consiliului județean exproprierea pentru cauza de utilitate publică a monumentelor istorice, în vederea salvării acestora de la distrugere și degradare”.

Profesorul Ioan Dănilă este unul dintre cei mai fervenți apărători ai casei de patrimoniu și fondatorul asociației culturale ce poartă numele poetului: Societatea Cultural-Știinţifică „Vasile Alecsandri”. Printr-o scrisoare oficială, semnată împreună cu rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof. univ. dr. Carol Schnakovszky, a ținut să transmită mulțumiri echipei de avocați care a contribuit la acest succes: „Dorim să adresăm profundele noastre mulțumiri în legătură cu modul în care Casa de Avocatură Mușat & Asociații s-a implicat, pro bono, în acest litigiu. Gestul firmei se înscrie, fără exagerare, între acele demersuri menite să restabilească locul valorilor patrimoniale românești”.

Consiliul Judetean Bacau a decis, la finele anului trecut să cumpere imobilul și terenul aferent contra sumei de 150.000 de euro.

Deși o seamă de oameni de cultură din Bacău consideră că imobilul a aparținut familiei Alecsandri, trebuie precizat că nu a existat niciodată o “Casă Memorială” a poetului în această clădire. Mai mult, Costache Radu, fost primar al Bacăului la finele secolului XIX, susține în lucrarea sa monografică dedicată orașului că imobilele aparținând familiei Alecsandri ar fi fost demolate cândva înainte de 1894, pe locul lor construindu-se o baie publică. Dealtfel, pe latura nordică a casei de Cultură din Bacău există o placă de marmură care specifică faptul că aceasta ar fi fost construită pe locul casei poetului Vasile Alecsandri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri