Mai multi stâlpi de 3,5 metri, echipati cu panouri fotovoltaice au fost montati intre blocurile tip vila de pe strada I.L.Caragiale din municipiul Bacau. La demararea proiectului, panourile respective luminau doar iarba pe timp de noapte, in conditiile in care ele se afla pe spatiul verde, printre tufisuri. Pe lânga stâlpi, nu treceau alei pietonale si nici nu erau amenajate spatii de joaca. Acum, tufisurile si gardurile vii au fost scoase si au aparut alei pietonale. Cei care locuiesc pe strada I.L.Caragiale spun ca panourile voltaice nu se pot incarca la soare pentru ca ele sunt amplasate la umbra blocurilor, printre copaci.

Nemultumirile proprietarilor au fost transmise reprezentantilor Asociatiei de proprietari nr. 106, care nu agreaza neaparat acest sistem de iluminat stradal. Dorel Trofin, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 106 spune ca i s-a propus extinderea acestui proiect de iluminat public si pe strazile arondate, insa a refuzat categoric, pentru ca nu vede utilitatea unui asemenea sistem. Pe de alta parte, locatarii spun ca panourile fotovoltaice nu se justifica pentru ca pe strazi si in parcari functioneaza foarte bine iluminatul stradal.

„Stâlpii de iluminat cu panouri fotovoltaice fac parte dintr-un program de modernizare si infrumusetare implementat de Primaria Bacau. Am crezut initial ca stâlpii au fost montati la voia intâmplarii, insa, acum se creioneaza in jurul lor niste mici parculete. Stiu ca se doreste extinderea acestui proiect, insa, trebuie sa ne consultam cu cei care il implementeaza, sa vedem daca se poate aplica in cartierul Bistrita Lac”, declara Dorel Trofin, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 106. Reprezentantii municipalitatii arata ca „decizia amplasarii stâlpilor a fost luata de un proiectant, tinând cont de anumiti factori.

Important este ca acestia functioneaza”, a explicat Ionut Tomescu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau. Proiectul de modernizare a spatiilor verzi se va incheia in acest an, restul de executat fiind platit din bugetul local, adica 3,4 milioane de lei. In cadrul lui, s-au executat plantari, lucrari de amenajare a aleilor, montarea stâlpilor si a mobilierului urban.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Un lucru scapat de proiectanti (sau firma ce asig montajul) a fost ca stalpii de iluminat cu panouri solare au fost montati in apropierea stalpilor vechi deja existenti ce iluminau parcarile si ca urmare seara cand iluminatul public din parcare este pornit acesta face ca stalpii cu panouri nou montati mai pitici sa nu porneasca deoarece detecteaza lumina emisa de iluminatul public. Cat timp sunt pe panouri bate orice sursa de lumina aceste echipamente solare considera ca e zi si stau in stadiul de incarcare si nu trec in cel de iluminat. alta problema este ca acesti stalpi au niste lampi cu led chioare care nu se doevedesc eficiente, nu au putere .

  2. Pe str. Martir Horia sant montati asemenea stalpi din luna octombrie catre noiembrie, este unul montat si intre cele doua scari ale blocului in care locuiesc nu este alta sursa de iluminat si perioada de functionare este in jur de 3 ore dupa care se stinge la fel si celelete din jur, eu consider ca acele panouri au capacitate mica de stocare a energiei si acele leduri au puterea mai mare de consum decat energia acumulata de panou este si in functie de pret , pret (mare)mic calitate proasta,

  3. Locuiesc pe str.Milcov , in spatele blocului meu unde nu au acces locatari decat daca ocolesc blocul, sau desfintat gradinile ” proprietarilor ” ( asta e un lucru bun ) dar in locul lor in loc sa se amenajeze 2-3 terenuri de tenis o groapa de nisip , un scranceob pentru copii a ” aparut ” o ” aleie Europeana ” in forma de S ( de la Stavarache ) cu ” celebrii stalpi ” si care e utila cainilor maidaneji care pana acum sareau gardurile … Copii in vacanta vor bate mingea tot printre masinile din fata blocului , in vreme ce maidanezi se vor plimba pe noua aleie ” Europeana ” ! ” Felicit ” pe aceasta cale conducerea Orasului in frunte cu renumitul primar ” Spagarache ” si marele Proiectant care probabil isi va permite o vila cu loc de joaca pentru copii sai in urma ” GENIALULUI Proiect ” ….

  4. “Stâlpii de iluminat cu panouri fotovoltaice fac parte dintr-un program de modernizare si infrumusetare implementat de Primaria Bacau”. Mestere, vezi proiecte, baietii destepti in energie, vezi contractul cu e-on unde este bifat … La mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ