24 aprilie 2024
Zona zeroCuvânt pentru sufletIdentitatea creştină

Identitatea creştină

Cunoscutul artist Paul Gustave Dore (1821-1883) şi-a pierdut paşaportul pe când călătorea prin Europa. Când a ajuns la o graniţă i-a explicat unui grănicer situaţia specială în care se afla. Spunându-şi numele, Dore spera că va fi recunoscut şi i se va permite să meargă mai departe. Grănicerul i-a spus însă că sunt mulţi cei care pretind că ar fi unul sau altul, apelând la nume sonore, fără să fie de fapt cine spun. Dore a insistat însă că el este cine pretinde că este. “Bine”, spuse atunci grănicerul. “Îţi vom da un test, iar dacă îl treci îţi vom permite să mergi mai departe.” I-a dat un creion şi o bucată de hârtie, cerându-i să îi deseneze pe ţăranii care se aflau alături. Dore a executat cererea rapid şi cu îndemânare, grănicerul fiind convins atunci că el este cu adevărat artistul care pretindea că este. Acţiunea lui i-a confirmat identitatea.
Pentru creştini a fost mereu o problemă să spună lumii cine sunt. În unele perioade ale istoriei, şi chiar şi astăzi în anumite locuri din lume, îmbrăcămintea a jucat şi joacă un rol important în declararea identităţii cuiva.
Folosirea unor haine speciale este o soluţie pentru a exprima cine suntem noi cu adevărat. Suntem fiinţe care ne folosim de simboluri, şi însăşi credinţa noastră îşi are simbolurile ei. Chiar şi Isus a fost interesat de această problemă, de a-şi evidenţia discipolii de necredincioşii din jurul lor. Dar abordarea Lui merge dincolo de haine. Pentru Isus, diferenţa esenţială dintre creştini şi necreştini nu stă în modul în care se îmbracă, ci în modul în care trăiesc. “Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii. Aşa cum eu v-am iubit, aşa să vă iubiţi unul pe altul. Prin aceasta vor recunoaşte toţi că sunteţi discipolii mei: dacă aveţi dragoste unii faţă de alţii” (Ioan 13,34-35). Iubirea este identitatea creştină. Iubirea este obiceiul creştinului. Dacă noi ne îmbrăcăm în iubire arătăm cu adevărat că aparţinem grupului creştinilor. Dacă nu, ne excludem singuri.
Cea mai mare cinste pe care o putem aduce credinţei creştine este să o trăim astfel încât, prin noi, oamenii să poată să intuiască iubirea nelimitată şi necondiţionată pe care Dumnezeu ne-a arătat-o în Cristos.

Pr. Richardo-Dominic Baciu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri